Søk

Sammendrag

Justis- og beredskapsdepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag om etablering av ny redningshelikopterbase i Tromsø og felles operasjon med Sysselmannens helikoptertjeneste. Det tas sikte på oppstart i løpet av 2022.

Justis- og beredskapsdepartementet er i sluttfasen om valg av leverandør og har hentet inn endelige tilbud. Det legges opp til en kontrakt med varighet på 6 år med opsjoner for forlengelse på inntil 4 år, med forbehold om Stortingets samtykke. Det tas sikte på idriftsetting i løpet av 2022. Det kan legges til grunn at samlet ramme for forpliktelsene i avtaleperioden i kontrakten ikke overstiger 1 860 mill. kroner for perioden fra 2022 til 2028. Eventuelle utgifter som påløper i 2021 vil håndteres innenfor Justis- og beredskapsdepartementets gjeldende budsjettrammer. Regjeringen vil komme tilbake til de bevilgningsmessige konsekvensene fra 2022 i de årlige budsjettfremleggene.

For å sikre at beredskapen for politiet er ivaretatt i Nord-Norge, har politiet inngått en avtale med et privat selskap som sikrer politiet tilgang på helikopter som står på en times beredskap gjennom hele året. Avtalen trådte i kraft 1. mai 2020. Det er hentet inn en opsjon på kapasitet til politiet i forbindelse med Tromsø-basen. Justis- og beredskapsdepartementet vil på et senere tidspunkt vurdere om opsjonen skal benyttes. Når det gjelder leie av hangar og fasiliteter for tilstedevakt i Tromsø, åpnes det for at staten på sikt kan flytte over til egen hangar dersom dette etableres.