Sammendrag

I henhold til Grunnloven § 75 bokstav g, og i medhold av kongelig resolusjon av 9. april 2021, har Utenriksdepartementet meddelt Stortinget overenskomster som Norge har inngått med fremmede stater eller internasjonale organisasjoner i 2016.

Foredraget i statsråd, som ligger til grunn for ovennevnte resolusjon, er vedlagt en oversikt over hvilke overenskomster som er inngått i 2016. Oversikten inneholder også to overenskomster som er trådt i kraft tidligere år, men som av ulike årsaker ikke har kommet med i traktatforelegget for det aktuelle året.

For de overenskomster som er innrykket i «Overenskomster med fremmede stater», er det i traktatforelegget gitt henvisning til årgang og sidetall der tekstene er gjengitt. For overenskomster som er innrykket i andre publikasjoner enn «Overenskomster med fremmede stater», vedlegges ikke tekster. Dette gjelder EØS-komiteens beslutninger, som er publisert i EØS-tillegget til EU-tidende. I traktatforelegget er det for disse overenskomster gitt henvisning til årgang og tidsskriftnummer der disse er publisert. For de overenskomster som er forelagt Stortinget før ikrafttredelse, er det også gitt henvisning til de respektive stortingsdokumenter.

Oversikten omfatter i tråd med etablert praksis ikke overenskomster vedrørende utviklingshjelp.