Søk

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Åsmund Aukrust, Espen Barth Eide, Ruth Grung, Else-May Norderhus og Runar Sjåstad, frå Høgre, Liv Kari Eskeland, Stefan Heggelund, Aase Simonsen og Lene Westgaard-Halle, frå Framstegspartiet, Terje Halleland og Gisle Meininger Saudland, frå Senterpartiet, Sandra Borch og Ole André Myhrvold, frå Sosialistisk Venstreparti, Lars Haltbrekken, frå Venstre, leiaren Ketil Kjenseth, frå Kristeleg Folkeparti, Tore Storehaug, og frå Miljøpartiet Dei Grøne, Per Espen Stoknes, viser til representantforslag frå representanten frå Raudt, der ein føreslår at Stortinget ber regjeringa om ikkje å gje utsett frist for idriftssetting av vindkraftanlegg på Øyfjellet.

Komiteen viser til at denne saka har vore til handsaming hjå Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har delegert mynde til å handsame slike søknader. NVE gav Øyfjellet ni månader utsett frist ved vedtak av 16. februar 2021. Dette vedtaket er no påklaga til OED, og klagesaka er nyleg (10. mai 2021) oversendt departementet.

Komiteen merkar seg svarbrevet til statsråd Tina Bru av 22. april 2021. Brevet er lagt ved innstillinga. Statsråden peikar på prinsipielle forhold som eit vedtak som det Raudt inviterer til, vil reise spørsmål om, om Stortinget skulle gjort eit slikt vedtak. Vidare vert det reist spørsmål om alminnelege forvaltningsrettslege krav til sakshandsaming vert ivaretekne om Stortinget støttar vedtaket.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Høgre, Venstre og Kristeleg Folkeparti, merkar seg statsråden si anbefaling i svarbrevet til komiteen, der det klart vert gjeve uttrykk for at ein rår frå på det sterkaste å gripe inn i den klageprosessen som skal handsamast i departementet. Dette vil både skape uheldig presedens og undergrave alminnelege forvaltningsrettslege krav til at forsvarleg sakshandsaming vert ivaretekne.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det de siste årene har blitt bygget mye vindkraft i Norge, og det har mange steder ført til store konflikter. Disse medlemmer mener en videre storstilt utbygging av vindkraft på land er helt unødvendig. Derfor fremmet disse medlemmer flere krav til regjeringen og fikk gjennomslag for en mer restriktiv vindkraftpolitikk i forbindelse med stortingsmeldingen Vindkraft på land.

Disse medlemmer mener større lokal forankring rundt utbygging av vindkraft er et viktig poeng. Disse medlemmer mener vi har behov for et endret system som tar hensyn til folks helse, livskvalitet og natur.

Disse medlemmer støtter Olje- og energidepartementets vurdering når det gjelder de syv vindkraftverkene som ikke har fått forlenget frist for idriftsettelse, og mener det kun er i en force majeure-situasjon og i tilfeller hvor det er sterk lokal forankring for vindkraftverket at utsatt frist skal kunne gis.

Disse medlemmer mener det er uaktuelt å bygge vindkraftverk i området hvor lokalsamfunnet er mot prosjektene, også i de tilfeller hvor konsesjon er gitt. Disse medlemmer mener derfor at utsatt frist for idriftsettelse ikke skal gis dersom vertskommunen ikke ønsker det.

Disse medlemmer vil trekke fram det planlagte Skorveheia vindkraftverk i Flekkefjord kommune som et eksempel på et vindkraftverk som ikke bør realiseres. Vindkraftverket fikk konsesjon av NVE i 2013 etter at kommunen uttalte seg så tidlig som i 2008. Kommunen har i etterkant gjort det klart at de ikke ønsket et vindkraftverk. Disse medlemmer mener det er urimelig å sitte på konsesjoner i så lang tid for så å vente på et gunstig øyeblikk for å bygge. Disse medlemmer støtter videre NVEs beslutning om ikke å gi utsatt frist for idriftsettelse for et slikt vindkraftverk.

Disse medlemmer stiller seg også tvilende til om Norge har behov for den ekstra kraften vindkraften skal produsere, og viser til at Fremskrittspartiet er det eneste partiet som sier nei til en storstilt elektrifisering av norsk sokkel. Disse medlemmer vil peke på fordelen med å oppgradere eksisterende vannkraftverk og mener staten i større grad må stimulere til samfunnsøkonomisk lønnsomme investeringer i vannkraft i fremtiden.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, vil i den konkrete saken om utsatt frist for idriftsettelse av vindkraftanlegg på Øyfjellet i Nordland, vektlegge lokaldemokratiet og viser til at Vefsn kommune har behandlet vindkraftanlegget på Øyfjellet hele tre ganger, siste gang etter lokalvalget i 2019, og at kommunen alle gangene var positiv. Flertallet mener derfor dette konkrete vindkraftverket har lokal tilslutning, og ønsker derfor ikke å trekke tilbake NVEs beslutning om å gi utsatt frist for idriftsettelse fra 21. desember 2021 til 30. september 2022.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at Senterpartiet har vært opptatt av det lokale selvstyret i saker som gjelder vindkraft.

Disse medlemmer vil i denne forbindelse understreke at det fra lokale politikere i Vefsn er uttrykt at det er bred lokal støtte til dette prosjektet, og at kommunestyret i Vefsn ved flere anledninger siden 2014 har gått inn for konsesjon for Øyfjellet. Slik disse medlemmer har forstått saken, er det per nå et stort flertall som støtter utbyggingen, og som har støttet både utvidelse av konsesjonsperioden og utsettelse av oppstartsfristen, og at det i Vefsn for øvrig er en positiv holdning til vindkraftprosjektet. Videre vil disse medlemmer vise til at prosjektet er kommet lenger enn det forslagsstiller synes å legge til grunn, og at det er gjort nedskalering av prosjektet som skåner selve Øyfjellet fra utbygging. Slik disse medlemmer ser det, vil det være i direkte strid med lokaldemokratiet å støtte dette representantforslaget.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne viser til Stortingets vedtak 799 av 19. juni 2020:

«Stortinget ber regjeringen innenfor gjeldende regelverk ikke gi forlenget frist for idriftsettelse utover 31. desember 2021 for vindkraftverk på land som i dag har gyldig konsesjon.»

Disse medlemmer mener det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om forlengelsen NVE har gitt Øyfjellet vindkraftverk, er i strid med Stortingets vedtak. Disse medlemmer mener derfor regjeringen bør omgjøre NVEs vedtak.