3. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Masud Gharahkhani, Stein Erik Lauvås, Eirik Sivertsen og Siri Gåsemyr Staalesen, fra Høyre, Norunn Tveiten Benestad, Torill Eidsheim, Olemic Thommessen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Jon Engen-Helgheim og Helge André Njåstad, fra Senterpartiet, Heidi Greni og Willfred Nordlund, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, og fra Kristelig Folkeparti, Torhild Bransdal, viser til forslag om endringer i lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven).

Komiteen registrerer at forslagene i proposisjonen i all hovedsak innebærer en tydeliggjøring i regelverket av det som er gjeldende praksis i dag i saker om oppnevning av prosessfullmektig for utlendinger i saker med spørsmål om frihetsberøvelse.

Komiteen viser til regjeringens forslag om en uttrykkelig hjemmel i utlendingsloven for forskrifter om oppnevning av prosessfullmektig i saker om frihetsberøvelse etter utlendingsloven. Komiteen støtter forslaget.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Advokatforeningen, NOAS og MiRA-Senteret i sine høringsuttalelser har understreket viktigheten av at utlendingen selv kan velge advokat. Dette medlem støtter dette, og dette medlem viser til at departementet uttaler i proposisjonen at de vil forskriftsfeste en tydeligere rett for utlendingen til selv å velge advokat. Dette medlem ber regjeringen i utformingen av forskriften ta hensyn til innspillene fra Advokatforeningen når det gjelder hva som skal til for å gjøre unntak fra det frie advokatvalg.