Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, Maren Grøthe og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til omtale og forslag i proposisjonene og slutter seg til disse.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre peker på at regjeringen Solberg tildelte 140 mill. kroner til universitet og høyskoler og til sammen 118,5 mill. kroner til studentsamskipnadene for å ansette studenter og gjennomføre sosiale tiltak som kompenserer for en unormal og usosial studiehverdag. Gitt en varierende smittesituasjon gjennom budsjettåret, og derav mulighet for å iverksette tiltak så raskt som ønskelig, ba regjeringen Solberg om rapportering på hvor mye som gjensto av midlene når utgangen av året nærmet seg, for å vurdere mulighetene for å videreføre innsatsen ut over budsjettåret 2021. Regjeringen Støre har i omgrupperingsproposisjonen lagt opp til at ubrukte midler på disse postene vil trekkes tilbake uten noen plan for videreføring av slike viktige tiltak inn i 2022.

Disse medlemmer mener regjeringen må vurdere hvordan denne aktiviteten kan videreføres også i 2022 på en tilfredsstillende måte dersom det er behov for det.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til disse partienes innsats og gjennomslag for krisepakker som sikrer trygghet ved krisetiltak. De budsjettekniske endringene i Prop. 22 S (2021–2022) er ikke til hinder for å videreføre krisetiltak eller ta initiativ til nye tiltak. Disse medlemmer viser til at regjeringen følger situasjonen tett og alt har varslet at det vil komme en egen sak til Stortinget i januar 2022 vedrørende kompensasjon for høye strømpriser, herunder også for studenter. Regjeringen har således alt vist en aktiv tilnærming til å løse ekstraordinære utfordringer som måtte oppstå for studentene.