Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om representantforslag om at Flyhistorisk Museum Sola får overta F-16

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at Forsvarsmateriell går i dialog med Flyhistorisk Museum Sola med sikte på overtakelse av flytypen F-16 til sin utstilling.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Nils-Ole Foshaug, Eva Kristin Hansen og Rigmor Aasrud, fra Høyre, Hårek Elvenes, Ingjerd Schou, Erna Solberg og lederen Ine Eriksen Søreide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad og Bengt Fasteraune, fra Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde, fra Sosialistisk Venstreparti, Paal Kloster, fra Rødt, Bjørnar Moxnes, fra Venstre, Guri Melby, og fra Kristelig Folkeparti, Dag-Inge Ulstein, viser til at Forsvarsmateriell fortsatt er i prosess med å avhende F-16-systemet og identifiserer fortløpende salgspotensialet til hvert enkelt fly. Komiteen gjør oppmerksom på at det vil være noen maskiner som ikke selges, og som kan brukes til eksempelvis opplærings- og museumsformål. Komiteen er av den oppfatning at Flyhistorisk Museum Sola er en av flere gode formidlere av vår flyhistorie. Komiteen gjør oppmerksom på at det er flere som er interessert i disse flyene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt støtter forslagsstillerne i synet på at Flyhistorisk Museum Sola bør prioriteres i tildelingen av F-16 til museumsformål. Ettersom museet i dag har en omfattende flysamling og er det eneste museet i landet som har en samling som omfatter alle jetjagere Luftforsvaret har operert, frem til innføringen av F-16, faller det naturlig at de også får utstilt F-16 nå som den avhendes.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:69 S (2021–2022) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Silje Hjemdal, Terje Halleland, Himanshu Gulati og Roy Steffensen om at Flyhistorisk Museum Sola får overta F-16 – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i utenriks- og forsvarskomiteen, den 8. mars 2022

Ine Eriksen Søreide

Bengt Fasteraune

leder

ordfører