Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kamzy Gunaratnam, Odd Harald Hovland og Maria Aasen-Svensrud, fra Høyre, Ingunn Foss og Sveinung Stensland, fra Senterpartiet, Ivar B. Prestbakmo og Else Marie Rødby, fra Fremskrittspartiet, lederen Per-Willy Amundsen og Tor André Johnsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Andreas Sjalg Unneland, og fra Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, viser til årsrapporten for 2021 fra Stortingets utvalg for rettferdsvederlag. Rettferdsvederlagsordningen er Stortingets egen kompensasjonsordning for urett som er påført en person i tilfeller der det offentlige er å klandre. Ordningen er ikke lovfestet, og det er ingen som har rettslig krav på rettferdsvederlag.

Komiteen vil påpeke at ordningen er ment å være en mulighet for å få en viss økonomisk kompensasjon i saker hvor det er begått urett fra det offentlige, og der det ikke er mulighet for å få dekning på annen måte.

Komiteen merker seg at det i 2021 ble utbetalt 25,6 mill. kroner i rettferdsvederlag. Dette er omtrent på samme nivå som i 2020.

Komiteen merker seg også at samarbeidet mellom utvalget og forberedende instanser beskrives som godt.

Komiteen viser til Stortingets vedtak nr. 111 (2020–2021) av 26. november 2020, hvor regjeringen er bedt om å sørge for at rettferdsvederlagsordningen blir bedre kjent, og bedre informert om, som erstatningsordning. Komiteen merker seg at det er en økning på 37 pst. i søknader til ordningen. Økningen antas å ha sammenheng med at det i begynnelsen av 2021 ble mulig å søke om rettferdsvederlag digitalt, men økningen antas også å ha sammenheng med økt oppmerksomhet om ordningen og det nevnte anmodningsvedtaket.

Komiteen mener det er viktig at de som bør få erstatning, kjenner til ordningen, og ser frem til å bli orientert om den videre utviklingen med hensyn til hvor mange som søker om rettferdsvederlag.