Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åse Kristin Ask Bakke, Ragnhild Male Hartviksen og Torstein Tvedt Solberg, fra Høyre, Turid Kristensen og Tage Pettersen, fra Senterpartiet, Margrethe Haarr og Åslaug Sem-Jacobsen, fra Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Kathy Lie, og fra Venstre, lederen Grunde Almeland, viser til Prop. 79 L (2021–2022) om endringer i bildeprogramloven mv. (oppheving av statlig forhåndskontroll av kinofilm). Lovforslaget er en oppfølging av NOU 2021:3 Barneliv foran, bak og i skjermen. Komiteen merker seg at lovforslaget bygger på anbefalingen fra utvalget om å avvikle den såkalte kinofilmkontrollen. Det innebærer at Medietilsynet ikke lenger vil fatte enkeltvedtak, men kan på eget initiativ vurdere og eventuelt overprøve aldersgrenser fastsatt av distributør. Komiteen registrerer at flere høringsinstanser som Arbeidsgiverforeningen Spekter, Bufdir, Fidalgo, Medietilsynet, Norske Filmdistributørers Forening, Norsk Journalistlag, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og NRK støtter forslaget.

Komiteen viser til at utvalget kom frem til at det ikke var hensiktsmessig eller nødvendig å fortsette med forhåndskontroll av kinofilm. Utviklingen i mediebildet viser at det går mot økt sam-/selvregulering i andre europeiske land. Komiteen er videre enig i at det ikke bør være en systemisk forskjellsbehandling av kinofilmdistributører, hvor disse betaler en avgift til Medietilsynet for tilsynets kontrollvirksomhet, mens andre distributører og formidlere av bildeprogram slipper. Komiteen ser med andre ord behovet for endringen og støtter de vurderingene som ligger til grunn for avviklingen av kinofilmkontrollen.

Komiteen viser videre til forslaget om å oppheve Barneombudets klagerett over Medietilsynets aldersvedtak. Bakgrunnen for dette er at klageretten i praksis ikke er i bruk. Komiteen merker seg at Barneombudet støtter forslaget.