Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Frode Jacobsen, lederen Eigil Knutsen, May Britt Lagesen, Tellef Inge Mørland og Mona Nilsen, fra Høyre, Tina Bru, Mahmoud Farahmand, Heidi Nordby Lunde og Helge Orten, fra Senterpartiet, Kjerstin Wøyen Funderud, Geir Pollestad og Per Martin Sandtrøen, fra Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi og Roy Steffensen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kari Elisabeth Kaski, fra Rødt, Marie Sneve Martinussen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, fra Miljøpartiet De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, og fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, takker for en grundig og opplysende rapport og tar den til orientering. Komiteen vil i denne sammenheng påpeke viktigheten av at de planlagte tilsynsprosjektene gjennomføres, og at tiltak iverksettes for å lukke eventuelle identifiserte gap.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt mener det ville vært ønskelig at den bakenforliggende årsrapporten fra Norges Bank inneholdt en bredere omtale av lønnsutviklingen i virksomheten over tid, som sammenligner både nivå og årlig vekst i godtgjørelsene, inkludert bruken av resultatbasert lønn, med lønnsutviklingen i samfunnet for øvrig, og at dette dannet grunnlaget for en mer detaljert framstilling og vurdering i representantskapets rapport.

Komiteens medlem fra Rødt viser til rapportens omtale av godtgjørelsesordningene for ansatte i ulike deler av Norges Bank og av personalkostnadene i budsjettet for 2022 som representantskapet har vedtatt.

Dette medlem viser til at godtgjørelsen for ledende ansatte ifølge NBIMs årsrapport for 2021 i snitt var om lag 5 mill. kroner, eller åtte ganger gjennomsnittsinntekten i Norge.

Dette medlem viser til at lønnsnivået for de drøyt 1 000 ansatte i Norges Banks ulike avdelinger generelt også synes å ligge svært høyt, og at mange mottar store deler av godtgjørelsen i form av prestasjonsbasert lønn. Dette medlem viser også til at statsråder fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet den senere tid har varslet at de vil ta grep mot høye lederlønninger i staten og i selskaper der staten er eier.