Søk

Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen sikre systematisk dokumentasjon på effektene av ruskontrakter og avklare hjemmelsgrunnlaget for bruk. Regjeringen bes komme tilbake til Stortinget med en sak om dette. Inntil det skjer, ber Stortinget regjeringen sørge for at bruk av ruskontrakter for ungdom opphører.

Forslag fra Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Pasientfokus:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen styrke behandlingstilbudet og helsehjelpen til rusavhengige, inkludert styrking av kommunenes forebyggende tilbud, kapasiteten i tverrfaglig spesialisert rusbehandling og tiltak for økt livskvalitet for rusavhengige, og komme tilbake til Stortinget med en plan for dette så raskt som mulig.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen legge frem en sak der det slås fast at bruk og besittelse av narkotika fortsatt er straffbart, men at tungt rusavhengige skal bli møtt med tilpassede reaksjoner som påtaleunnlatelse og helsehjelp.

Forslag 4

Stortinget ber regjeringen sikre at politiet fortsatt prioriterer bekjempelse av ulovlig rusbruk blant ungdom.

Forslag 5

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige presiseringer av lovverk for å sikre at politiet har de nødvendige virkemidlene i sitt arbeid med å bekjempe narkotikakriminalitet, herunder presisere hvilke vilkår som må være oppfylt for å beslutte ransaking ved mistanke om bruk og besittelse og for å sikre bevis for bruk som holder i retten.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Pasientfokus:
Forslag 6

Stortinget ber regjeringen sikre at den kommende forebyggings- og behandlingsreformen på rusfeltet også inneholder skadereduserende tiltak.

Forslag 7

Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag som sikrer personer mot anmeldelse for ikke-grove narkotikaovertredelser når de kontakter nødetatene for hjelp til seg selv eller andre.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt:
Forslag 8

Stortinget ber regjeringen sikre at skadereduserende tiltak likestilles med rusforebyggende tiltak i tilskuddsordningene for frivillige organisasjoner på rusfeltet.

Forslag 9

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om en kompensasjonsordning for personer som i forbindelse med rusransakinger har blitt utsatt for ulovlig tvangsmiddelbruk.

Forslag 10

Stortinget ber regjeringen sørge for at kvantum kun tillegges betydning ved straffutmåling i mindre alvorlige narkotikasaker dersom det er kvalifisert fare for at stoffet ville ha havnet på avveie.

Forslag 11

Stortinget ber regjeringen endre mandatet til de kommunale rusenhetene slik at enhetenes arbeid utelukkende er helsehjelp og hjelp til mestring og ikke fungerer som et ledd i en straffeutmåling eller for å unngå straff. Mandatet må utarbeides slik at enhetene får utnytte sin helsefaglige og sosialfaglige kompetanse på best, og mest effektive vis.

Forslag 12

Stortinget ber regjeringen sørge for at all befatning med narkotika til eget bruk som kan straffes med bot, samles i én felles bestemmelse med bot som øvre strafferamme.