Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, Maren Grøthe og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til omtale og forslag i proposisjonene.

Komiteen merker seg at regjeringen foreslår å gi en engangsbevilgning på 1,64 mrd. kroner til Forskningsrådet. Komiteen mener det er viktig at Forskningsrådet nå kan gi prosjektstøtte til unge forskertalenter i 2023 gjennom FRIPRO, og at bevilgningen gjør det mulig å utbetale midler i allerede tildelte prosjekter.

Komiteen merker seg videre at regjeringen foreslår en større usikkerhetsmargin i kostnadsrammen for det nedskalerte alternativet for Vikingtidsmuseet. Komiteen vil understreke at det er avgjørende at prosjektet ivaretar bevaringen av den unike samlingen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til omtalen av økonomisituasjonen i Norges forskningsråd i Prop. 1 S (2021–2022) for Kunnskapsdepartementet og flertallets omtale i Innst. 12 S (2022–2023).