Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Kari Mette Prestrud, fra Fremskrittspartiet, Bjørnar Laabak og Helge André Njåstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til proposisjonen, der det er redegjort for flere endringsbehov for statsbudsjettet 2022. Komiteen tar den til etterretning.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til sine respektive partiers forslag til alternativt statsbudsjett for 2022.

Komiteens medlem fra Rødt viser til at matkøene i Norge vokser, at mange flere enn før sliter med å betale regningene sine og trenger hjelp til å skaffe seg selv og familiene sine mat og klær. Dette medlem viser videre til at det går mot jul, men altfor mange i Norge vil få en høytid preget av økonomisk usikkerhet. Priskrisa rammer norske familier knallhardt, og aller verst går det ut over dem som har minst fra før. Undersøkelser viser at flere hundre tusen nordmenn nå må oppsøke hjelp for å unngå å måtte droppe måltider.

Dette medlem viser til Rødts forslag i Dokument 8:55 S (2022–2023), som behandles i finanskomiteen. I forslaget tar Rødt til orde for at det haster med å nå dem som sliter mest, og foreslår å vedta et minimum av hjelpetiltak allerede før jul. Dette medlem viser til at Rødt foreslår at det gis 1 000 kroner ekstra til alle mottakere av sosialhjelp pluss 1 000 kroner per barn i desember. Dette medlem viser videre til at frivillige organisasjoner som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Matsentralen, Blå Kors og Røde Kors gjør en uvurderlig viktig jobb for dem som sliter mest, og at slike organisasjoner kan hjelpe enda flere dersom de får økte ressurser. Dette medlem viser til at man i representantforslaget foreslår å øke bevilgningene til disse organisasjonene betraktelig. Dette medlem viser til at Rødt i representantforslaget foreslår å øke bevilgningene til brukerstyrte frivillige organisasjoner som Nav-oppryddingen, Stiftelsen Rettferd, AAP-aksjonen og foreningen For Økt Levestandard Norge. Dette er organisasjoner som hjelper folk med å få det de har krav på fra Nav.