Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Rune Støstad, Siri Gåsemyr Staalesen, Terje Sørvik og lederen Lene Vågslid, fra Høyre, Mudassar Kapur, Anne Kristine Linnestad og Mari Holm Lønseth, fra Senterpartiet, Heidi Greni, Kathrine Kleveland og Haakon Skramstad, fra Fremskrittspartiet, Helge André Njåstad og Erlend Wiborg, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, og fra Rødt, Tobias Drevland Lund, viser til at i denne innstillingen behandles representantforslag 58 S (2022–2023), som er fremmet av stortingsrepresentantene Olaug Vervik Bollestad, Ingvild Wetrhus Thorsvik, Seher Aydar, Lan Marie Nguyen Berg, Irene Ojala og Grete Wold. Komiteen viser videre til svarbrev fra statsråd Emilie Mehl til komiteen datert 3. januar 2023 etter at komiteen ba om en vurdering av representantforslaget.

Komiteenhar imøtesett og mottatt skriftlige høringsinnspill.

Komiteen viser til at alle utlendinger som har fått endelig avslag på en søknad om beskyttelse (asyl), kan fremsette en omgjøringsanmodning for den instansen som har fattet vedtaket, normalt Utlendingsnemnda (UNE).

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, viser til at ved behandling av eventuelle omgjøringsanmodninger fra kvinner fra Iran vil UNE gjøre konkrete vurderinger i hver enkelt sak i lys av nåværende sikkerhetssituasjon.

Svarbrevet fra statsråden viser til at hvorvidt situasjonen i Iran tilsier at det bør gis oppholdstillatelser for de iranske kvinnene, må avgjøres av UNE.

Statsråden oppsummerer med at det allerede er et system som sikrer at utlendinger som har fått avslag på sin asylsøknad, får vurdert saken sin på nytt om endringer i hjemlandet tilsier at det er utrygt å returnere.

Flertallet viser til at svarbrevet fra departementet konkluderer med at det ikke er behov for å etablere en egen ordning for de 23 kvinnene fra Iran på norske asylmottak med avslag på søknad om oppholdstillatelse. Disse kan fremme en omgjøringsanmodning på vanlig måte.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt viser til skriftlig høringsinnspill fra NOAS, ved Mona Reigstad Dabour, der det blant annet står:

«NOAS støtter forslaget i ovennevnte sak om at kvinner fra Iran i norske asylmottak får behandlet asylsøknaden på nytt. Vi mener samtidig at tilsvarende må gjelde kvinner som bor utenfor asylmottak, og menn som har skiftet tro og/eller vært aktive i opposisjon til det iranske regimet.»

Disse medlemmer viser til skriftlig høringsinnspill fra støttegruppen AWA United, som blant annet skriver:

«Me oppmodar Stortinget om å gje dei 23 einslege iranske kvinnene som bur i norske mottak ei kollektiv ny handsaming av søknadane sine om opphald i Noreg. Fleire av dei har budd i norske mottak i årevis, nokre av dei i heile 17 til 20 år.»

I innspillet vises det også til en underskriftskampanje.

Disse medlemmer viser til skriftlig høringsinnspill fra privatperson 1, Eva Hodnefjell, der det står blant annet:

«Min gode ven, Awa Rahimpour, busett på flyktningmottaket på Stord, er ei av desse kvinnene, og me fryktar for hennar og dei andre sin tryggleik. Me krev at Norge no må ta opp att desse sakene, og finna ei eingongsløysing då me alle har fått ny innsikt i kva fare kvinner som Awa, og andre som opponerer mot moralske forventningar og lover i Iran, blir utsett for.»

Disse medlemmer viser til skriftlig høringsinnspill fra privatperson 2, anonym, der det står blant annet:

«Den norske staten må ikkje berre vere verdsmeister i menneskerettar i andre land, me bør sjå litt på oss sjølv. Eg ber Noreg om å offisielt anerkjenna forverringa av rettane til kvinner i Iran og Afghanistan, og at dei 23 iranske og 26 afghanske kvinnene som i dag oppheld seg i Noreg treng vern og må innvilgast varig opphald i Noreg.»

Disse medlemmer viser til skriftlig høringsinnspill fra Bømlo Teater, der det står blant annet:

«Bømlo Teater oppmodar Stortinget om å gje dei 23 einslege iranske kvinnene som bur i norske mottak ei kollektiv ny handsaming av søknadane sine om opphald i Noreg…»

og

«… Ei av desse kvinnen, Awa Rahimpour, er ein aktiv og viktig medlem i vårt teater. Ho har vore med på systova i våre produksjonar og gjort anna viktig dugnadsarbeid for oss.»

I innspillet ber Bømlo Teater om en engangsløsning og viser til underskriftskampanje.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet, viser til systemet for saksbehandling i asylsaker. En utlending som har fått endelig avslag på sin asylsøknad, kan ved fremsettelse av omgjøringsbegjæring få en fornyet vurdering av vedtaket i lys av eventuelle nye faktiske opplysninger av betydning for saken. Slik flertallet ser det, er intensjonen i forslaget dermed tilstrekkelig ivaretatt innenfor rammene av systemet for saksbehandling i asylsaker.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener at representantforslaget da fremstår som en ren symbolmarkering uten realitetsinnhold for de asylsøkere som er omtalt i forslagets bakgrunnstekst, og disse medlemmer vil følgelig ikke støtte forslaget. Avslutningsvis vil disse medlemmer bemerke at det er gode grunner til at enkeltsaksbehandlingen foretas av utlendingsmyndighetene; de har helt andre forutsetninger for å vurdere forholdene i de enkelte land. Disse medlemmer mener derfor det er uheldig at dette systemet utfordres i søken etter en symbolpolitisk markering.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt understreker at dette forslaget ikke er uttømmende for alle de grupper som nå burde fått en ny behandling av sine søknader i lys av situasjonen i Iran. I dette forslaget ønsker imidlertid Sosialistisk Venstreparti og Rødt å sette søkelys på situasjonen og kunne gi Stortinget en mulighet for å legge handling bak all støtte til kvinne- og menneskerettighetsaktivistene som demonstrerer mot regimet.

Disse medlemmer legger til grunn at det i dag lever 23 iranske kvinner på norske mottak som av ulike årsaker har fått avslag på sine søknader om vern i Norge. Nå er situasjonen i Iran endret, og store demonstrasjoner møtes med vold, fengslinger, tilfeldige dommer og henrettelser. De som nå våger å stå opp mot regimet, risikerer livet når de kjemper for grunnleggende menneskerettigheter, og de har fått støtte internasjonalt. Også i Norge har mange tatt til gatene og sosiale medier for å vise sin støtte, også flere stortingspolitikere fra ulike partier.

Disse medlemmer understreker at kvinner er spesielt sårbare i denne situasjonen, og at deres behov for beskyttelse kan være økende slik situasjonen er nå. Det er derfor behov for at disse kvinnene får mulighet til å søke på nytt, og at utlendingsmyndighetene gis anledning til å vurdere saken i lys av dagens Iran.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringa sikre ny handsaming av søknadene om opphaldsløyve til dei 23 kvinnene frå Iran som lever på norske asylmottak og har fått avslag.»