1. Sammendrag

Kunnskapsdepartementet legger i proposisjonen fram forslag til endringer i lov 8. juni 2018 nr. 28 om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven). I proposisjonen foreslås flere ulike endringer i fagskoleloven.

Departementet foreslår å åpne opp for at fagskoler kan få institusjonsakkreditering. Forslaget innebærer å åpne opp for at fagskoler kan søke om institusjonsakkreditering, og dermed gis fullmakt til å etablere fagskoleutdanninger. Nærmere vilkår for dette vil bli utredet nærmere og fastsatt i forskrift.

Departementet foreslår en hjemmel for å fastsette unntak fra, og tilpasninger til, fagskoleloven der tilbyderen av fagskoleutdanning kan begrunne behov for eventuelle unntak. Fagskoleloven § 40 gir hjemmel til å gi unntak fra loven og forskriftene til loven i forbindelse med tidsavgrensede organisatoriske eller pedagogiske forsøk. Departementet har gitt unntak for noen forsøksordninger, og departementet har erfart at det kan være mulig å tilby gode fagskoleutdanninger, selv om det er gitt unntak for enkelte regler. Departementet forutsetter at terskelen for å få unntak skal være høy.

Videre foreslår departementet å ta inn en bestemmelse i fagskoleloven som åpner for at det i særskilte tilfeller kan fastsettes unntak i forskrift fra kravet om fullført og bestått videregående opplæring for opptak til en fagskoleutdanning. Det er et vilkår at søkeren må ha de nødvendige faglige forutsetningene for den aktuelle utdanningen. Det er en snever regel, men viktig for de enkeltpersonene som blir omfattet.

Departementet foreslår å lovfeste at fagskolestudenter skal ha rett til permisjon fra utdanningen, tilsvarende som i ny lov om universiteter og høyskoler.

Departementet foreslår en regel som fastslår at studenter har rett til å varsle om kritikkverdige forhold ved fagskolen, og et forbud mot gjengjeldelse når studenter varsler. Dette gir studenter tilsvarende vern som arbeidstakere har etter arbeidsmiljøloven.

Departementet foreslår enkelte endringer i fagskolelovens bestemmelser om akkreditering og tilsyn, blant annet en tydeligere definisjon av begrepet akkreditering og en ny bestemmelse om tilsyn. Departementet foreslår å utvide NOKUTs adgang til å vedta søknadskarantene og tilbaketrekking av akkreditering ved tilsyn.

Departementet foreslår også flere mindre endringer i loven, se omtale i proposisjonen.