Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tone E. Berge Hansen, Tom Einar Karlsen og Marte Mjøs Persen, fra Høyre, Liv Kari Eskeland, Trond Helleland og Erlend Larsen, fra Senterpartiet, lederen Sigbjørn Gjelsvik, Geir Adelsten Iversen og Geir Inge Lien, fra Fremskrittspartiet, Morten Stordalen og Frank Edvard Sve, fra Sosialistisk Venstreparti, Mona Fagerås, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Prop. 49 S (2023–2024) og EØS-komiteens beslutning av 29. april 2022, som ligger vedlagt proposisjonen.

Komiteen viser til at formålet med EU-regelverket denne forordningen omfatter, er sikkerhet og effektivitet i maritim sektor, og at forordningen innebærer at det etableres et europeisk miljø for rapportering fra skip gjennom en felles programpakke for elektronisk rapportering.

Komiteen understreker at forordningen forenkler rutiner og prosedyrer for skip som seiler mellom havner i EU/EØS, og medfører at informasjon om det enkelte fartøy vil være lettere tilgjengelig. Dette vil lette de administrative byrdene som påhviler sjøtransporten, og dermed styrke sjøtransporten som transportform.

Komiteen registrerer at Nærings- og fiskeridepartementet tilrår godkjennelse av EØS-komiteens beslutning, noe også Utenriksdepartementet slutter seg til.

Komiteenviser til proposisjonens konklusjon og tilråding og at forordningen er et resultat av arbeidet med å evaluere og revidere EU-regelverk som omhandler sikkerhet og effektivitet i maritim sektor.

Komiteen registrerer at formålet med forordningen er å forenkle rapporteringsbyrden for sjøtransporten, og at den ikke innebærer nye meldeplikter, men gjelder for eksisterende forpliktelser. Dette vil bidra til administrativ forenkling for skip som seiler mellom landene i EU/EØS-området.