Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag om teknomaritime studier og forsvarssamarbeid

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen inngå en avtale om kjøp av plasser med NTNU i Ålesund og eventuelt andre utdanningsinstitusjoner som kan tilby teknomaritime studieplasser for Forsvaret med oppstart høsten 2025, for å avlaste de begrensede kapasitetene ved Forsvarets egne skoler.

  • 2. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for en fordobling av sivile teknomaritime studieplasser på universitets- og høyskolenivå i 2025.

  • 3. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan for studieplasser på teknomaritim utdanning på universitets- og høyskolenivå tilpasset Forsvaret og en opptrappingsplan for ordinære teknomaritime studieplasser for sivil sektor for perioden 2026–2036.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Sakens dokumenter er tilgjengelige på sakssiden på stortinget.no.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Jan Grønningen, Margret Hagerup og Kari-Anne Jønnes, fra Senterpartiet, Lars Vegard Fosser og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Grete Wold, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til representantforslaget.

Komiteen viser til at forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland har uttalt seg om forslaget i brev av 24. mars 2025. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har invitert til å gi skriftlige høringsinnspill i saken, og det har kommet fem innspill. De skriftlige innspillene er sammen med sakens dokumenter tilgjengelige på stortinget.no.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, viser til at maritim høyere utdanning er svært aktuelt i lys av dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Høy maritim kompetanse er en forutsetning for et sterkt sjøforsvar og gir den norske maritime næringen et viktig konkurransefortrinn. Flertallet deler derfor forslagsstillernes bekymring for de betydelige kompetanseutfordringene sektoren står overfor i årene som kommer, og er enig i at det er et økende behov for både militær maritim utdannelse og sivil maritim utdannelse.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, understreker betydningen av maritim utdanning både for den sivile og militære sektoren, særlig i lys av den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen vi står overfor.

Dette flertallet viser til Meld. St. 14 (2022–2023) Utsyn over kompetansebehov i Norge, hvor et av hovedbudskapene er behovet for bedre samsvar mellom samfunnets kompetansebehov og utdanningstilbudene. Dette flertallet understreker at utdanningsinstitusjonene har et tydelig ansvar for å tilby relevante og fremtidsrettede utdanninger som svarer til disse behovene.

Et tredje flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt, viser til Prop. 87 S (2023–2024) Forsvarsløftet – for Norges trygghet, hvor det fremheves at forsvarssektoren trenger en langsiktig strategi for å dekke sitt kompetansebehov på prioriterte områder. Denne strategien skal etter planen være ferdigstilt innen utgangen av 2025. Det vil da være avgjørende at Forsvaret står fritt til å velge samarbeidspartnere som best kan møte sektorens kompetansekrav.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Venstre viser til at maritim kompetanse ble vektlagt som en av tre hovedprioriteringer, sammen med skipsfart og digitalisering, i den maritime politikken under Solberg-regjeringen.

Disse medlemmer støtter intensjonen om en bedre koordinering mellom Forsvaret og sivile utdanningsinstitusjoner. Disse medlemmer viser til at det er avgjørende at Forsvaret kan velge sine samarbeidspartnere innen utdanning basert på faglig relevans, geografisk plassering, utdanningens innretning og muligheten for gjensidig utbytte. Disse medlemmer støtter derfor ikke forslagene.

Disse medlemmer mener det er viktig å dekke Forsvarets kompetansebehov og sikre rekrutteringen av viktig fagfolk i tråd med forsvarsløftet. Disse medlemmer viser til Prop. 87 S (2023–2024) Forsvarsløftet – for Norges trygghet, som redegjør for kompetansebehovet som skal dekkes gjennom Forsvarets egne utdanninger, og hvilke behov som må dekkes gjennom samarbeid med sivile sektorer. I proposisjonen vises det til et strategiarbeid for å sikre en systematisk tilnærming til kompetansebehov som skal være klar innen utgangen av 2025.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Senterpartiet og Venstre mener kompetansebehov fra sivile sektorer må ses i en helhet og i sammenheng. Derfor er det viktig at strategiarbeidet som skal adressere kompetansebehov, systematisk bør være klart før det inngås avtaler om kjøp av studieplasser for Forsvaret.

Disse medlemmer er positive til at det utarbeides en opptrappingsplan for studieplasser på teknomaritim utdanning etter at strategiarbeidet er klart. Dette for å sikre et utdanningstilbud som bidrar til å imøtekomme kompetansebehovet i Forsvaret og i tråd med forsvarsløftet.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet vil understreke betydningen av et sterkt forsvar og effektiv ressursutnyttelse. I arbeidet med å utvikle et høykompetent forsvar er det utviklet et godt samarbeid mellom Forsvaret og flere sivile utdanningsmiljøer. Dette er det viktig å bygge ut videre, og på denne bakgrunn fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen inngå en avtale om kjøp av plasser med NTNU i Ålesund og eventuelt andre utdanningsinstitusjoner som kan tilby teknomaritime studieplasser for Forsvaret med oppstart høsten 2025, for å avlaste de begrensede kapasitetene ved Forsvarets egne skoler.»

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for en fordobling av sivile teknomaritime studieplasser på universitets- og høyskolenivå i 2025.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan for studieplasser på teknomaritim utdanning på universitets- og høyskolenivå tilpasset Forsvaret og en opptrappingsplan for ordinære teknomaritime studieplasser for sivil sektor for perioden 2026–2036.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet og Fremskrittspartiet:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan for studieplasser på teknomaritim utdanning på universitets- og høyskolenivå tilpasset Forsvaret og en opptrappingsplan for ordinære teknomaritime studieplasser for sivil sektor for perioden 2026–2036.

Forslag fra Fremskrittspartiet:
Forslag 2

Stortinget ber regjeringen inngå en avtale om kjøp av plasser med NTNU i Ålesund og eventuelt andre utdanningsinstitusjoner som kan tilby teknomaritime studieplasser for Forsvaret med oppstart høsten 2025, for å avlaste de begrensede kapasitetene ved Forsvarets egne skoler.

Forslag 3

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for en fordobling av sivile teknomaritime studieplasser på universitets- og høyskolenivå i 2025.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene i komiteen fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Venstre.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:105 S (2024–2025) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve, Silje Hjemdal, Morten Stordalen og Himanshu Gulati om teknomaritime studier og forsvarssamarbeid – vedtas ikke.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i utdannings- og forskningskomiteen, den 6. mai 2025

Hege Bae Nyholt

Lise Selnes

leder

ordfører