Lagtinget - Møte tirsdag den 7. mars 2000 kl. 21.45

Dato: 07.03.2000

Dokumenter: jf. Innst. O. nr. 50 (1999-2000) og Ot.prp. nr. 47 (1998-1999))

Sak nr. 2

Odelstingets vedtak til lov om foretakspensjon (Besl. O. nr. 55 (1999-2000),

Talere

Aud Gaundal (A): På vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti fremmer jeg følgende forslag:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 2-4 annet ledd antas å burde lyde:

«(2) Foretak som har pensjonsforsikring skal opprette en styringsgruppe for pensjonsordningen på minst to personer. Minst en av personene skal velges av og blant medlemmene.»

§ 16-2 tredje ledd antas å burde lyde:

«Bestemmelsene i §§ 3-3 til 3-10 om rett til medlemskap skal i forhold til pensjonsordning opprettet før loven trådte i kraft, gjelde fra det tidspunkt regelverket for pensjonsordningen er endret som nevnt i første ledd, eller, for pensjonsordninger opprettet av foretak med arbeidstakere som er medlem av Pensjonstrygden for sjømenn, senest ti år etter at loven trådte i kraft. Utvidelser som følger av denne bestemmelse skal ikke ha virkning på den grunnlagsrente som den opprinnelige livsforsikringsavtalen la til grunn. Bestemmelsene i § 3-11 gjelder arbeidstakere som har nådd pensjonsalderen etter det tidspunkt som er nevnt i første punktum.»

§ 3-6 andre ledd antas å burde utgå.»

Vidar Kleppe (Frp): Jeg viser til debatten i Odelstinget når det gjelder saken om foretakspensjon. Der hadde Fremskrittspartiet og Høyre veldig gode og konstruktive innspill som vi ikke fikk flertall for, men som vi prøver oss på nytt med her i Lagtinget.

På vegne av Fremskrittspartiet og Høyre foreslår jeg:

«Odelstingets vedtak bifalles ikke.

Lagtingets anmerkning:

§ 1-2 andre ledd bokstav c antas å burde lyde:

«Medlemmer: Arbeidsgiveren og de arbeidstakere som oppfyller opptaksvilkårene i regelverket for pensjonsordningen. Som medlem regnes også alderspensjonist som har sluttet hos forsikringstaker ved oppnådd pensjonsalder, og uførepensjonist som er blitt ufør mens han var i forsikringstakers tjeneste.»

§ 2-2 første ledd antas å burde lyde:

«Pensjonsordningen skal omfatte minst en person i foretaket som har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 pst. eller mer av full stilling.»

§ 2-7 fjerde ledd antas å burde lyde:

«Dersom frist gitt i medhold av annet og tredje ledd ikke overholdes, kan Kredittilsynet gi nærmere retningslinjer for virksomheten, oppnevne nytt styre for pensjonsordningen, eller bestemme at pensjonsordningen skal opphøre og avvikles etter bestemmelsene i kapittel 15.»

§ 3-3 første ledd antas å burde lyde:

«Pensjonsordningen skal omfatte alle arbeidstakere i foretaket som har fylt 25 år, med mindre annet følger av regler i loven her med tilhørende forskrifter. Det kan fastsettes lavere alder i regelverket.»

§ 3-5 første ledd antas å burde lyde:

«Arbeidstaker med stilling som utgjør mindre enn 35 pst. av full stilling i foretaket, skal ikke være medlem av pensjonsordningen, med mindre annet er fastsatt i regelverket.»

§ 5-6 andre ledd antas å burde lyde:

«Regelverket kan fastsette at pensjonens løpetid skal settes ned til det antall hele år som er nødvendig for at årlig pensjon kommer opp på et nivå tilsvarende om lag 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp. Forsikringsteknisk kontantverdi av pensjonen skal være den samme før og etter omregningen.»

§ 10-4 andre ledd antas å burde lyde:

«Foretaket kan bestemme at midler i premiefond som overstiger halvparten av grensen etter første ledd, skal overføres til foretaket. Før beslutning om overføring treffes av foretaket, skal spørsmålet forelegges styret i pensjonskassen til uttalelse.»

§ 15-1 første ledd antas å burde lyde:

«Foretaket kan bestemme at pensjonsordningen skal opphøre. Før beslutning treffes skal spørsmålet om opphør forelegges styret i pensjonskassen.»

§ 3-10 andre ledd og § 6-1 tredje ledd antas å burde utgå.»

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.

Det foreligger to forslag, forslaget fra Aud Gaundal på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti og forslaget fra Vidar Kleppe på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre.

Presidenten vil først la votere over forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 16 mot 12 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Presidenten vil så la votere over forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre.

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 20 mot 8 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Lovbeslutningen blir som bifalt av Lagtinget i overensstemmelse med Grunnloven å oversende Kongen.