Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996

Dato: 15.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Hallgrim Berg (H): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til den vyrde kulturministeren:

NRK P2 sender for tida ein serie om norsk nasjonalisme. Første programmet blir oppfatta som rasistisk og blasfemisk, injurierande mot regjeringsmedlemmer, Kyrkja, Heimefronten m.fl., og bryt med fleire presseetiske grunnreglar, irekna programreglane for NRK.

Korleis ser statsråden på oppmodingar om lovbrot i norske kringkastingssendingar, og kven har ansvaret for at slike program blir sende?

Statsråd Åse Kleveland: Jeg har i samsvar med vanlig praksis forelagt spørsmålet for NRK. NRK uttaler i brev av 13. mai i år:

Norsk rikskringkasting kan opplyse: I dette tilfelle dreier det seg om to radioprogrammer som ville belyse visse former for norsk nasjonalisme, - og også noen av de mest ekstreme utslagene. I det første programmet var Varg Vikernes eksemplet på det kriminelt ytterliggående. Rent generelt kan det sies at det neppe er heldig å fortie ekstremisme. Det kan være på sin plass å høre ideologi og historiske forbilder beskrevet med tilhengernes egne ord.

Og videre:

Men ansvaret for programmet og den form det fikk, ligger naturligvis hos NRK som har beklaget at ikke alle medvirkende var orientert på den måten de burde vært i følge programreglene. For øvrig har NRK ment at programmet ligger innenfor de grensene loven setter, men man har bedt om en grundigere juridisk vurdering, og har dessuten i neste uke satt det opp til drøfting både i interne fagfora og i Kringkastingsrådets møte.

Ansvaret for at program som eventuelt inneholder oppfordringer om lovbrudd blir sendt, ligger hos kringkastingsselskapenes ansvarlige redaktører. I Norsk rikskringkasting AS er det kringkastingssjefen som har ansvaret for den løpende programvirksomheten, noe som følger av kringkastingsloven § 6-3. Det er derfor NRK, ved kringkastingssjefen, som har ansvaret for at nevnte radioprogram i NRK P2 ble sendt.

Representanten Berg spør om hvordan jeg ser på oppfordringer til lovbrudd i norske kringkastingssendinger. La meg da først presisere - slik det er gjort mange ganger tidligere fra denne talerstol - at NRK, som andre kringkastingsselskaper, er uavhengig av de politiske myndigheter i programvirksomheten. Det foreligger en etablert praksis gjennom mange år for at Stortinget, Regjeringen og overordnet departement ikke griper inn i programspørsmål.

Med dette som utgangspunkt, la det likevel være klart at etter min mening er oppfordringer til lovbrudd forkastelig, uansett om det skjer i kringkastingssendinger eller på annen måte.

Hallgrim Berg (H): Eg er glad for at statsråden svara så klart på dette. Det var interessant å høyra at særleg det første programmet i den serien eg har spurt om, har skapt såpass bølgjer innetter i NRK-systemet at det blir teke opp til nærare vurdering og drøfting i huset. Det er jo heller ikkje rart når programmet blir sendt utan at nokon ansvarleg eigentleg har teke på seg ansvar for å sende det. Og når programmet inneheld ei lang rekkje med påstandar der ganske avskyelege ting blir nemnde, der programleiaren ikkje distanserer seg skikkeleg frå det Vikernes seier, og når også professorar blir kryssklipte inn i programmet utan at dei veit om det, er det sanneleg grunn til å reagera.

Eg vil derfor spørja statsråden, som no er blitt generalforsamling i Norsk rikskringkasting AS frå 1. mai, om ho på generalforsamlingane eller elles vil ta initiativ til å minna om dette og stramma inn den praksisen som i dette tilfellet ser ut til å ha vore oversett.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg understreket i mitt første svar at NRK, som andre kringkastingsselskaper, er - og skal være - uavhengig av de politiske myndigheter i programvirksomheten. Dette prinsipp forandres ikke ved at NRK i dag er organisert som et aksjeselskap istedenfor som tidligere en stiftelse. Det er ifølge kringkastingsloven kringkastingssjefen som er ansvarlig redaktør, og som dermed må stå juridisk ansvarlig. Vi har også de etiske organer som vurderer de sidene av saken, ikke minst Kringkastingsrådet, som kommer til å ta opp denne saken. Så jeg har ikke tidligere og vil heller ikke i fremtiden, i egenskap av generalforsamling, ta opp spørsmål som går på programmessig innhold.