Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996

Dato: 15.05.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Jørgen Holte(Sp): Eg vil stille landbruksministeren fylgjande spørsmål:

I media blir det framstilt at Regjeringa har gitt tilbod om ei eingongsutbetaling til jordbruket på 150 mill. kroner i 1996.

Er dette eit beløp Stortinget tidlegare har gjort vedtak om å løyve, eller vil Regjeringa kome tilbake til Stortinget med forslag om ekstraløyving?

Statsråd Gunhild Øyangen: Regjeringen vil fremme en proposisjon med forslag til ramme og fordeling for årets jordbruksoppgjør den 24. mai. Proposisjonen vil inneholde grundige redegjørelser for de ulike forslag, slik at Stortinget skal kunne ha et tilfredsstillende grunnlag for å fatte vedtak. Det vil også gjelde forslag om engangsutbetalinger.

I statens tilbud til årets jordbruksoppgjør ble det fremmet forslag om å gi 150 mill. kr som engangsutbetalinger i 1996. Dette forutsatte bruk av ubenyttede midler fra tidligere bevilgninger på overførbare poster og bruk av frigjorte midler i Lager- og tørkefondet. Dette forslag vil det også bli redegjort for i proposisjonen om årets jordbruksoppgjør.

Jørgen Holte (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret. Statsråden tek delvis avstand frå medieoppslaga sist veke om at Regjeringa etter å ha gitt jordbruket eit minustilbod skal ha hatt 150 millionar i bakhanda til å rette opp eit urimeleg negativt tilbod. Ettersom det ryktast at det skulle vere Landbruksdepartementet som var kjelde til desse medieoppslaga, tolkar eg statsråden sitt svar slik at ho tek avstand frå den framstillinga oppslaga har gitt, og at ho med dette stadfester at 150 mill. kr er ei overført løyving frå ein overslagspost som tilhøyrer avtalen i fjor, og som Stortinget tidlegare har løyvt.

Eg tolkar svaret om å bli orientert i den proposisjonen vi skal få om jordbruksoppgjeret for i år, som ei stadfesting av den tolking eg no gjer av statsråden sitt svar.

Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg kjenner ikke til de oppslag som representanten Jørgen Holte her refererer til, og jeg kan heller ikke bli tatt til inntekt for noen slags fortolkning av de oppslagene. Fra Regjeringens side vil vi komme tilbake med de forslag som blir fremmet i Stortinget.

Jørgen Holte (Sp): For oss som fylgjer med i radio og TV og for så vidt også i avisene, som eg føreset at også statsråden gjer, var det fredag den 10. mai eit oppslag om jordbruksoppgjeret i Aftenposten og eit tilsvarande oppslag om same sak i TV2, og som eg nemnde, går det rykte om at det er Landbruksdepartementet som er kjelda til den informasjonen som det her er gjort forsøk på å formidle. Dersom det ikkje er tilfellet, er det for så vidt greitt.

Eg tolkar statsråden sitt svar her slik at desse oppslaga ikkje er rimelege. Ein overslagspost som er gjord overførbar i 1996, gir ikkje inntektsverknad for bøndene. Dette er midlar som Stortinget tidlegare har løyvt i sammanheng med jordbruksoppgjeret for i fjor. Eg vil gjerne ha ei stadfesting av at den tolkinga eg her gjer meg, er rett.

Statsråd Gunhild Øyangen: Som senterpartimedlem og bonde forstår jeg godt at representanten Jørgen Holte er utålmodig og nå venter på proposisjonen om årets jordbruksoppgjør, og den vil han snart få i hende.

Jeg kan gi en liten tilleggsopplysning, som jeg håper kan oppklare litt for representanten Holte: Lager- og tørkefondet er bygd opp med bevilgninger over jordbruksavtalen for utbygging av silo og tørkekapasitet i kornsektoren. Da lagerkapasiteten i kornsektoren er svært god, blir det ikke lenger gitt lån fra dette fondet. Renter og avdrag på tidligere gitte lån innebærer at det nå er ledige midler på fondet, som kan omdisponeres som engangstiltak innenfor jordbruksavtalen.