Stortinget - Møte onsdag den 5. juni 1996

Dato: 05.06.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Eva Lian (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsminister Kjell Opseth:

Det skjer stadig nye trafikkulykker med tragiske utfall på E18 like nord for Holmestrand. Samtidig pågår byggingen av ny E18 med blant annet to ett-løps tunneler gjennom Hanekleiva. Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) anbefaler av sikkerhetsgrunner at tunnelene bygges med to løp i hver.

Vil statsråden ta initiativ slik at det blir tatt tilstrekkelig hensyn til sikkerheten på både gammel og ny E18?

Statsråd Kjell Opseth: Omsynet til trafikktryggleik blir alltid vurdert, både ved bygging av nye vegar og ved vurderinga av tiltak på eksisterande vegnett.

Etter fleire tragiske ulukker på E18 mellom Holmestrand og Buskerud grense tidleg på sommaren 1995 vart følgjande tiltak sette i verk på eksisterande E18:

  • Skilting av dei spesielle ulukkesstrekningane
  • Rifla oppmerking, såkalla rumleline på midtlina på ulukkesstrekningane Ein plan for å betre trafikktryggleiken på strekningane sumaren 1996

Viktige tiltak i planen er lengre strekningar med rifla oppmerking og auka overvaking. Tiltaka innanfor Vegvesenet sitt ansvarsområde er sette i verk.

Etter nye ulukker i år er fartsgrensa frå pinsa i år sett ned frå 80 til 70 km/t.

Ved fastsetting av hovudplanen for ny E18 i nordre Vestfold føresette Samferdselsdepartementet at strekninga skulle byggjast med to felt i første omgang, men slik at seinare utbygging til fire felt ikkje skulle hindrast. Departementet sette som vilkår for dimensjoneringa at tilrettelegginga til fire felt vart avgrensa så langt som mogleg.

I planlegginga av den nye vegen er det lagt stor vekt på trafikktryggleik, også i tunnelane.

Det er tre tunnelar på dei aktuelle strekningane, Hanekleivtunnelen, 1 850 m, blir bygd med to løp og fire felt. Løkenåstunnelen, 650 m, og Saueråstunnelen, 700 m, er planlagde med eitt løp og to felt.

Kommunestyret har i reguleringsplanen sett same standard for dei to korte tunnelane som for Hanekleivtunnelen. For dei to korte tunnelane har Vegdirektoratet funne at to felt er tilstrekkeleg. Vegdirektoratet har difor fremja motsegn mot kommunestyret sitt vedtak. Denne plansaka vil bli avgjord av Miljøverndepartementet.

Eva Lian (Sp): Jeg vil takke for svaret.

Det viktigste er - som statsråden også påpeker, og som jeg tror vi er veldig enige om - å bedre trafikksikkerheten. Der har vi nok felles målsetting.

Det er to deler som jeg var opptatt av i mitt spørsmål, både den nye E18 og den gamle E18. Når det gjelder ny E18, ble det i samferdselsstyret i Vestfold i går gjort et vedtak hvor en ber om en ferdigstillelse av hele veien til Helland før år 2002, altså å framskynde en ferdigstillelse. I detaljplanen som Vegvesenet har laget, står det:

Vår planframdrift følger imidlertid et tempo som kan gjøre det mulig å forsere åpningen til Helland i tilfelle en eventuell raskere investeringstakt.

Vil statsråden sikre en raskere investeringstakt?

Når det så gjelder to-løpstunnelene, er det altså Vegdirektoratet som har uttalt seg, mens Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern mener at av sikkerhetsmessige grunner bør det bygges to løp i begge tunnelene. Vil statsråden ta et initiativ til det også?

Statsråd Kjell Opseth: Det vil vere kjent frå media at det er tatt initiativ overfor Vegdirektoratet for å få ei avklåring på kva moglegheiter det er til å forsere utbetringa av E18 mellom Gutu og Helland. Når den avklåringa ligg føre i Samferdselsdepartementet, vil Samferdselsdepartementet ta stilling til ei eventuell forsering og i kva omfang den i tilfelle skal vere.

Når det gjeld dei to korte tunnelane, held Vegdirektoratet seg til dei tryggleikskrava som gjeld for tunnelar, og har kome til at det er nok med eitt løp og to felt ut frå den trafikkmengda som er på staden. Eg reknar med at det er dette Miljøverndepartementet også vil leggje til grunn når dei skal avgjere planen.

Eva Lian (Sp): Jeg forstår statsråden dit hen at han ikke vil bevilge ekstra midler for å få en raskest mulig framføring til Helland. Hvis jeg har misforstått, ber jeg om at han presiserer det i tilleggssvaret nå.

Når det gjelder forholdet mellom fylkesmannen og Holmestrand kommune, har denne biten ligget fire måneder til behandling hos fylkesmannen. Det er ganske viktig at Miljøverndepartementet, som skal ta avgjørelsen sammen med Samferdselsdepartementet, prøver å ta kontakt med fylkesmannen i Vestfold for å få en fortgang i saken. Det er viktig at avgjørelsen tas før ferien. Ellers vil naturligvis framdriften forsinkes, og dermed en raskere ferdigstillelse helt til Helland ikke være mulig å få til slik som det er ønskelig.

Jeg må si jeg synes det er litt skuffende dersom det ikke er mulig å se på dette med to løp i de to øvrige tunnelene. De er nesten til sammen like lange som den tunnelen som nå bygges med to løp.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil gjerne få understreke at når vi har tatt initiativ til ei vurdering av å forsere planane når det gjeld E18, er ein jo open for alle dei løysingar som måtte vere moglege. Men eg vil ikkje signalisere her og no korleis det kan bli. Vi er avhengige av at det i tilfelle er økonomiske ressursar som kan gjere dette mogleg, vi er avhengige av ei planavklaring som gjer dette mogleg. Før eg har ei totaloversikt over dette, vil eg korkje utelate noko eller gje signal om kva resultatet kan bli.