Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Are Næss (KrF): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Hva skjer med Forsvarets lagre av medisiner og medisinsk forbruksmateriell når holdbarheten er i ferd med å løpe ut, og er kriselagerbeholdningen kvalitativt og kvantitativt tilfredsstillende?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Forsvaret har som en del av sin beredskap til enhver tid et lager av forskjellige typer sanitetsmateriell. Materiell med begrenset holdbarhet skiftes ut med nytt materiell i tråd med gjeldende prosedyrer. Medisiner og medikamenter som er utgått på dato, avhendes i henhold til et fastsatt regelverk.

Grunnet den meget korte varslingstiden som tidligere var påkrevd av beredskapshensyn, var alt sanitetsmateriell spredd til lokale beredskapsdepoter. Det er nå besluttet at sanitetsmateriell kan lagres sentralt i tråd med nye beredskapsmessige krav. Dette fører til at Forsvaret kan utarbeide ordninger for å rullere materiell på sentrale lagre.

Med hensyn til spørsmålet om kriselagerbeholdningene, anses ikke Forsvarets krigsberedskapslagre av sanitetsmateriell i øyeblikket for å være tilfredsstillende. Imidlertid vil Forsvaret i løpet av de nesteårene for første gang være selvforsynende med sanitetsmateriell.

Forsvarsdepartementet tok 2. mai i år initiativ til å opprette en arbeidsgruppe, som i tillegg til folk fra Forsvarsdepartementet består av deltakere fra Utenriksdepartementet, Statens helsetilsyn og Forsvarets overkommando.

Arbeidsgruppen skal se på hvilke tiltak som kan iverksettes for å sikre effektiv utnyttelse av Forsvarets sanitetsmateriell. Det skal også belyses om materiell og medisiner med begrenset holdbarhet, kan anvendes som støtte til humanitære operasjoner.

Resultatet av gruppens arbeid vil bidra til at den ressursen som Forsvarets sanitetsmateriell representerer, blir anvendt på best mulig måte både nasjonalt og internasjonalt.

Are Næss (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Det er alltid tilfredsstillende at man vurderer tiltak når en situasjon ikke finnes tilfredsstillende, og jeg noterer med glede at arbeidet med denne saken er kommet i gang.

Grunnlaget for spørsmålet er at millionverdier går tapt dersom ikke disse krise- og beredskapslagrene rulleres i tide. Nå er det selvsagt umulig å beregne produksjon og forbruk av medikamenter på tablettnivå, men det går 180 mill. kr i blå resept-medikamenter i søppelet årlig, har jeg fått opplyst, og det er store verdier.

Jeg regner da med at vi får et resultat av denne vurderingen innen rimelig tid, slik at vi kan få en tilfredsstillende ordning fra nå av.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg kan dessverre ikke her og nå opplyse om hvor vid tidsramme Forsvarsdepartementet har fastsatt for dette utvalget. Det er jo nettopp nedsatt, den 2. mai. Men intensjonene er akkurat de samme som spørreren legger fram i sitt spørsmål her, at det er en oppgave å få en meningsfylt og rasjonell bruk av disse kriselagerbeholdningene både av medisin og for så vidt også av andre ting før de blir for gamle, når vi allikevel skal rullere og skifte ut. Jeg tror at spørreren kan ha trygghet for at dette arbeidet vil få høy prioritet, og at det vil gå rimelig fort. Men å si nøyaktig når mandatet går ut, kan jeg ikke her og nå.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 6.