Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Anita Apelthun Sæle (KrF): « PedLog er ein pedagogisk metode som hjelper menneske med lese- og skrivevanskar. I november 1996 vedtok Stortinget at prosjektet skulle tilgodesjåast med tilstrekkelege midlar, og at undervisningsmetoden skulle takast i bruk fleire stader. No skjer det motsette.

Vil kommunal- og arbeidsministeren sørgje for at deltakarar på PedLog-kursa får fullføre si utdanning? »

Statsråd Thorbjørn Berntsen: I spørsmålet om tilbudet til lese- og skrivehemmede har Kommunal- og arbeidsdepartementet vært opptatt av at en må se på ressursbruken både i kommunal sektor og i arbeidsmarkedsetaten. Arbeidsmarkedsetaten har ansvar for å gi tilbud om kortere, yrkesrettet opplæring som en del av arbeidsmarkedspolitikken. Kommunene har hovedansvaret for voksenopplæring på grunnskolenivå. Enkelte blant de arbeidsledige med lese- og skrivevansker vil også kunne ha rett til et tilbud fra kommunen om slik opplæring. Fylkeskommunene har hovedansvaret for å gi et tilbud om voksenopplæring på videregående nivå. Dette vil særlig gjelde opplæring av lengre varighet innen yrkesopplæring, og opplæring som fører fram til studiekompetanse. Arbeidsmarkedsetaten kan bidra til at arbeidsledige kan komme i gang med slik opplæring, men arbeidsmarkedsopplæringen skal ikke konkurrere med kommunens eller fylkeskommunens tilbud eller ta et større ansvar for den ordinære voksenopplæringen.

Kommunal- og arbeidsdepartementet arbeider nå med å følge opp Stortingets vedtak på flere måter. Det er satt i gang et nytt kurs for arbeidsledige med lese- og skrivevansker i regi av PedLog i Hordaland. Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at deltakere på dette kurset får fullføre kurset med mindre de får tilbud om ordinært arbeid i kursperioden. Videre har departementet bedt om bistand fra utdanningsmyndighetene for å få vurdert PedLogs metodikk med sikte på å vurdere hvordan denne metodikken kan tas i bruk flere steder i landet. Arbeidsmarkedsmyndighetene ser også nærmere på hvordan arbeidsmarkedsetaten skal organisere sitt tilbud til arbeidsledige med lese- og skrivevansker.

For øvrig er Kommunal- og arbeidsdepartementet innstilt på å gi en bredere redegjørelse for oppfølgingen av stortingsvedtaket om arbeidsmarkedstiltak for personer med lese- og skrivevansker i departementets budsjettproposisjon for 1998, som vil bli lagt fram i oktober 1997.

Anita Apelthun Sæle (KrF): Eg takkar for svaret. Eg er relativt godt fornøgd med det. Eg synest miljøvernministeren svarte godt for seg.

Men noko må gjerast fortare enn til hausten, for PedLog hadde i Bergen i fjor 50 elevar, og ni av desse gjekk opp til samfunnsfagleg eksamen på vidaregåande skule sitt nivå, og der fekk ein elev karakteren 6, seks elevar fekk 5 og to fekk 4 i samfunnsfag. Det er eksellent for elevar som før knapt har oppnådd karakterar. Då har det systemet som vi har i skuleverket for å hjelpa dyslektikarane, ikkje virka. Men frå juni får PedLog i Bergen berre undervisa 15 unge, og i Hønefoss vert det faktisk heilt slutt. Dei kunne også fått toppkarakterar, men dei som er i Hønefoss, får ikkje eingong fullføra. Dette er alvorleg når vi i tillegg veit at 42 - 48 % av dei innsette i dei norske fengsla slit med dysleksi.

Eg synest at det er hårreisande dersom ein ikkje straks sørgjer for at PedLog får halda fram med si verksemd, for elles kan vi oppleve at kua døyr mens graset gror!

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ofte høres det slik ut også nå for tida at kua helst ikke bør spise gras, for da dør hun. Så tidene forandrer seg. -

Ellers skal jeg overbringe til kommunalministeren utsagnet om at spørreren var « relativt godt fornøyd ». Det kommer han til å bli fornøyd med i disse tider.

Så er det selvfølgelig tilfredsstillende å kunne konstatere det som representanten Apelthun Sæle sa, at resultatene fra den undervisningen som har skjedd, er meget gode. Det må bety veldig mye når man nå skal planlegge framover.

Jeg skal altså bringe disse synspunktene videre til kommunalministeren, og også den understrekningen som ble gjort av spørreren, at det er viktig at tingene skjer forholdsvis fort, slik at man - ja, jeg vet ikke hva jeg skal si - ikke heller barnet ut med badevannet, for det kan også tenkes hvis man nå er litt for sent ute.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 13.