Stortinget - Møte onsdag den 5. november 1997

Dato: 05.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Terje Johansen (V): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Stortingsflertallet vedtok i fjor at Oslofjord-forbindelsen under Drøbaksundet skal bygges. Frogn kommune ønsket ikke dette av miljømessige årsaker. Miljøverndepartementet måtte derfor fremme en statlig reguleringsplan. Det er foreløpig ikke avsatt midler til å gjøre det lokale veinettet i stand til å ta imot økt trafikk. Lokalsamfunnet påføres mot sitt ønske store miljøbelastninger.

Bør det ikke være slik at prosjektet inkluderer skadedempende tiltak for lokalsamfunnet ved at ny tilførselsvei blir bygd?

Statsråd Odd Einar Dørum: Ny og sikrere innfartsveg til Drøbak er under vurdering. En slik veg er kostnadsberegnet til ca 30 mill. kr og reguleringsplanen er nå til behandling i Frogn kommune. Kostnadene er ikke inkludert i Oslofjord-forbindelsen, men Statens vegvesen har prioritert prosjektet i sitt handlingsprogram for årene 1998-2007, foreløpig med oppstart etter 2001. Handlingsprogrammet for perioden 1998-2007 er nå til fylkeskommunal behandling. Etter det nye styringssystemet har fylkeskommunen fått stor innflytelse på hvordan statlige investeringer til det øvrige riksvegnettet skal prioriteres. I første omgang er det nå derfor nødvendig å avvente resultatet av behandlingen i Akershus fylkesting i desember 1997.

Jeg vil også legge til at bygging av Oslofjord-forbindelsen innebærer at ferjetrafikken tas bort fra Drøbak sentrum. Dette kan bety både miljø- og trafikksikkerhetsmessige fordeler for sentrumsområdet, selv om jeg er klar over at kommunestyret rett og slett ikke likte dette sambandet som helhet.

Terje Johansen (V): Det fremgår av statsrådens svar at vi sannsynligvis ikke kan forvente oss noen løsning på dette problemet før etter år 2001. Nå er det slik at fjordforbindelsen vil stå ferdig i år 2000. I lys av at dette er et prosjekt hvor stortingsflertallet rett og slett har « overrullet » det lokale demokratiet, vil jeg spørre samferdselsministeren: Synes ikke ministeren at det er et godt prinsipp at man gjør opp for seg når man påfører lokalsamfunnet slike skadevirkninger - formodentlig til fellesskapets beste?

Statsråd Odd Einar Dørum: Samferdselspolitikken i Norge er full av kryssende avveininger mellom lokale og sentrale hensyn. Det er mange steder i Norge man sitter med følelsen av at noen skulle gjort opp for seg. Derfor vil jeg nå bare henvise til de årlige budsjettene. Jeg har imidlertid sympati for befolkningen i Frogn kommune som ønsker en samtidighet i åpningen av tunnelen og forbedring av det lokale vegnettet. Jeg må også nevne at kommune og fylke er enige i en slik prioritering, og jeg må nøye meg med å vise til senere budsjetthandlinger.

Terje Johansen (V): Samferdselsministeren nevnte i sitt svar at Drøbak sentrum ville bli avlastet av tverrforbindelsen.

Jeg vil bare peke på, slik at statsråden er klar over det, at når den forbindelsen står ferdig, vil 10.000 biler i døgnet bli kanalisert inn på et dårlig lokalveinett, mens fergetrafikken bare innebærer 600 biler. Så det eneste jeg ber om, er at samferdselsministeren i lys av Akershus fylkes trange rammer på dette området holder et øye med fylkets disponeringer, slik at jeg slipper å komme tilbake igjen i år 2000.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg skulle av og til ønske at jeg som samferdselsminister hadde en Sareptas krukke, slik at jeg kunne utstede garantier i alle himmelretninger. Det kan jeg ikke gjøre, men det jeg kan gjøre, er å gjenta min sympati og å henvise til senere årlige budsjettbehandlinger.

Representanten Johansen og jeg er jo ellers i den situasjon at vi begge var herlige motstandere av det prosjekt som nå gjennomføres, så det er under tunge hjertesukk at denne debatten utføres.

Presidenten: Presidenten har merket seg dette.