Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Gokstadfergene « Østfold » og « Vestfold » har ligget i opplag i Sandefjord i nærmere to år etter at selskapet mistet konsesjonen til ruten Horten-Moss. I et avholdt møte mellom Rederienes Landsforening og Stortingets samferdselskomité viste landsforeningen til et skrikende behov for nytt fergemateriell.

I lys av det dokumenterte behov, og at det er samfunnsøkonomisk uansvarlig å ha fergene liggende i opplag: Vil samferdselsministeren ta et initiativ til at fergene kommer i drift igjen?

Statsråd Odd Einar Dørum: M/F « Østfold » og M/F « Vestfold » ble vurdert i samband med behandling av fornying av konsesjon for sambandet Moss - Horten. Fergene viste seg ikke å være konkurransedyktige i den sammenhengen. Særlig driftskostnadene viste seg ugunstig for disse fergene.

M/F « Østfold » og M/F « Vestfold » var spesialtilpasset for drift i sambandet Moss - Horten. Fergene kan derfor ikke settes inn i ordinær riksvegfergedrift uten vesentlige investeringer. Dette gjør det nødvendig med tilpassing av ferger og/eller fergeleier dersom fergene skal settes inn i ordinær riksvegfergedrift. De aktuelle fergene ble sommeren 1997 vurdert av Vegdirektoratet for bruk i to samband i riksvegfergedriften i Rogaland. Vegdirektoratet konkluderte med at innkjøp til stipulert pris pluss ombygginger og drift ut fra en totalvurdering ikke var hensiktsmessig. Jeg deler denne vurderingen.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Begge fergene er tidligere godkjent av Vegdirektoratet og hadde en særdeles høy grad av driftssikkerhet da de betjente fergesambandet Horten - Moss. Fergen « Vestfold », som er den største fergen som har vært i drift i riksvegfergesambandet, ble bygd så sent som i 1991. Fergene kan med begrensede midler ombygges til standardferger og på kort varsel settes inn i egnede samband. Mener ikke samferdselsministeren at det er ressurssløsing å ha fergene liggende i opplag når behovet er såpass stort?

Statsråd Odd Einar Dørum: Med de bevilgningsrammene som fins, er det viktig at pengene brukes effektivt. De opplysninger jeg har fått, viser at det vil koste innpå 165 mill. kr å bygge om disse fergene, i tillegg til mulige justeringer ved fergeleiene. Det betyr at man vil få en betydelig merkostnad selv fordelt over en tiårsperiode. Når jeg ser på denne merkostnaden, som i 1997 er stipulert til 98 mill. kr over ti år, og sammenholder den med det vi har til disposisjon, kan jeg ikke forsvare å bruke penger på den måten. Problemet oppstår fordi fergene i sin tid var spesialbygd for ett formål og fordi de tapte anbudskonkurransen etter forsøksordningen som fant sted ved Moss - Horten-sambandet.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret på tilleggsspørsmålet, men er ikke fornøyd med det. Det er riktig at vi ikke vil pålegge noen rederier å ombygge de omtalte fergene, men det var heller ikke min intensjon med spørsmålet. Jeg vil da spørre: Vil statsråden likevel engasjere seg slik at fergerederne kan rekne med myndighetenes godkjennelse av kjøp eller leie av disse fergene hvis andre har interesse av å bruke dem?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten kan rekne med at statsråden vil bidra til enhver løsning som er kostnadsmessig effektiv og lønnsom, og som holder og respekterer budsjettrammene og sørger for at kronene til samferdsel blir brukt så effektivt som mulig. Man kan derimot ikke rekne med støtte dersom tiltaket går på tvers av disse retningslinjene.