Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997

Dato: 19.11.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Torstein Rudihagen (A): Eg skal få lov til å stille olje- og energiministeren følgjande spørsmål:

Opplandskraft og Tafjord Kraftselskap har søkt om konsesjon for utbygging av kraftverka Glitra og Øyberget i Øvre Otta. For å overføre krafta må det óg byggast nye kraftleidningar.

Korleis vil prosessen med vidare handsaming av søknaden om utbygging og kraftoverføring bli, og kva tidsplan legg statsråden til grunn for handsaminga?

Statsråd Marit Arnstad: Som kjent har Norges vassdrags- og energiverk avgitt sin innstilling om utbyggingssaken. NVEs innstilling har vært til høring hos berørte instanser, og departementet har på dette grunnlaget gått i gang med sluttbehandlingen av saken.

Det framgår av Voksenåsen-erklæringen at Regjeringen vil gå inn for et varig vern av Øvre Otta-vassdraget. Det følger av dette at søknaden om utbygging vil bli avslått. Det vil da heller ikke bli noe behov for å bygge nye kraftledninger. Når konsesjonssøknaden blir avslått, kan konsesjonssøkeren kreve avgjørelsen forelagt for Stortinget. Det følger av vassdragsreguleringsloven.

Jeg tar sikte på at vedtaket om konsesjonssøknaden skal foreligge ut på nyåret.

Torstein Rudihagen (A): Eg takkar for svaret, som for så vidt var oppklarande. Grunnen til at eg stilte spørsmålet, er at bl.a Opplandskraft, som er ein av konsesjonssøkjarane, har gitt ut ein brosjyre der det heilt klart står at saker som er konfliktfylte og kontroversielle, med heimel i vassdragsreguleringslova § 2 skal leggast fram for Stortinget. Eg forstår då at dette vert tolka dit at det bare blir lagt fram for Stortinget ved ein eventuell anke, og at det ikkje blir lagt fram for Stortinget i første omgang.

Statsråd Marit Arnstad: I denne saken vil vi følge vanlig prosedyre for saksbehandling, som jeg har redegjort for i mitt første svar. Det innebærer sjølsagt også at det vil være mulig for den som søker konsesjon, å bringe saken inn for Stortinget, og at vi dermed også kan få en debatt i Stortinget omkring saken. Dermed vil også Stortinget i fullt monn få mulighet til å komme tilbake til saken.