Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

Norges Eksportråd tar til orde for at norske bedrifter utfører kloning i utlandet, og dermed omgår Stortingets forbud mot kloning av mennesker. Også Direktoratet for naturforvaltning har framført synspunkter i strid med Stortingets vedtak.

Hva synes statsråden om at Eksportrådet oppfordrer til omgåelse av Stortingets vedtak om kloning, og hva vil Regjeringen gjøre for å sikre at kloningsvedtaket blir fulgt opp?

Statsråd Lars Sponheim: Spørsmålet fra representanten Erik Solheim har antakeligvis sitt utgangspunkt i en reportasje NRK hadde i forbindelse med et seminar der norsk landbruksnæring ble presentert for de trender som skjer på internasjonale markeder både kommersielt, juridisk og teknologisk når det gjelder bioteknologisk forskning. Seminaret var arrangert av Eksportprogrammet for landbruksbaserte produkter. Eksportprogrammet er et prosjekt i Norges Eksportråd på oppdrag fra Landbruksdepartementet.

Hvis uttalelser som har kommet i forbindelse med det ovennevnte seminar, har kunnet tolkes som at Eksportrådet forsøker å omgå Stortingets forbud mot kloning, er det beklagelig, og jeg forutsetter at det ikke var tilsiktet. Det er selvsagt at Norges Eksportråd til enhver tid skal følge gjeldende lover og regler.

Som et ledd i arbeidet med å utarbeide et forslag til oppfølging av Stortingets vedtak om kloning har Miljøverndepartementet bedt Direktoratet for naturforvaltning om å redegjøre for det faglige grunnlaget for en lovendring. Blant annet har det vært viktig å klargjøre hvilke teknikker og organismer som vil måtte omfattes av lovforslaget. Særlig var premissene for vedtaket knappe når det gjelder omfanget av begrepet « dyr og andre høyerestående organismer ».

Direktoratet for naturforvaltning har først og fremst utredet miljø- og dyrehelseaspektene samt potensielle nyttevirkninger for samfunnet av kloning. Utredningen vil inngå i Regjeringens totalvurdering, hvor det særlig vil bli lagt vekt på å trekke opp de etiske grensene for hvor langt man kan gå. Vi vil fremme lovforslag om kloning allerede til våren, og jeg vil understreke at Regjeringen vil følge opp Stortingets vedtak.

Erik Solheim (SV): Jeg skal i grunnen bare få takke for svaret, som jeg synes var tilfredsstillende. Vi får jo full anledning til å komme detaljert tilbake til hva slags regelverk som skal gjøres gjeldende. Stortinget fattet et prinsippvedtak i dette spørsmålet, og det må selvsagt også følges opp med detaljert regelverk. Det får vi da anledning til å diskutere til våren. Jeg er altså fornøyd med den klare refs som ministeren gav til Eksportrådet, som både ved måten seminaret var sammenkalt på, og særlig i det innslaget som var på Kveldsnytt, gav et meget klart inntrykk av at Eksportrådet fomlet med tanker om at norske bedrifter burde gjøre det stikk motsatte av hva Stortinget har bedt dem om å gjøre.