Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Christopher Stensaker (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Opplysning om ruter, tider og priser i kollektivtrafikken har i mange fylker her i landet benyttet telefonnummer 177, med stor suksess. Dette har medført at det for reisende har blitt lett å skaffe seg oversikt over de rutetilbud det enkelte fylke har. Det er kjent at det arbeides med å fjerne dette nummeret, som nå er innarbeidet blant de reisende.

Vil samferdselsministeren iverksette tiltak for at telefonnummer 177 blir bibeholdt som felles ruteopplysning for hele landet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Post- og teletilsynet er norsk forvaltningsorgan på nummerområdet og forvalter nummerressursene for bl.a offentlig telefontjeneste.

Den tresifrede nummerserien består av i alt 90 nummer og er derfor en svært begrenset ressurs med behov for en stram forvaltning. Det er i forvaltningen lagt opp til at serien primært skal forbeholdes telerelaterte formål, som f.eks prefikser for teleoperatører og nødnummer for brann, politi og ambulanse. Det er viktig at vi har reserver til å møte nye behov, f.eks i form av innføring av ytterligere felleseuropeiske nummer i likhet med det internasjonale nødnummer 112.

For å likestille vegopplysningstelefonen og opplysningstelefonen for kollektivtransport er jeg innstilt på, sammen med Post- og teletilsynet, å drøfte forutsetningene for at bruksretten for dette nummeret kan videreføres i en femårsperiode.

Christopher Stensaker (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Post- og teletilsynet disponerer ca 80 tresifrede telefonnummer totalt. Med fradrag av nødnummer og sifferkombinasjoner som av andre årsaker ikke ønskes benyttet, gjenstår ca 65 tresifrede nummer til disposisjon for samfunnsviktige tjenester. For kollektivtrafikken vil en fortsatt bruk av telefonnummer 177 beslaglegge bare et eneste ett av disse, selv om nummeret disponeres av samtlige kollektivtrafikkopplysningssentraler i Norge.

Vil statsråden se nærmere på denne saken?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er mulig at representanten ikke var innstilt på hva jeg skulle svare. Men jeg sa faktisk i min konklusjon at jeg sammen med Post- og teletilsynet ville drøfte forutsetningene for at man fortsatt kunne beholde denne nummerserien, altså 177, for kollektivtransporten. Det ville jeg ha oppfattet som et positivt svar, men jeg kan gjerne gjenta det: Det er jeg innstilt på å gjøre.