Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 1997

Dato: 17.12.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 54

Hill-Marta Solberg (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

I forbindelse med omorganisering av sentralnettet i Nord-Norge er det forslag om at kraft til nordre Nordland og Sør-Troms ikke skal gå gjennom sentralnettet, men gjennom regionalnettet. Dette har både økonomiske og beredskapsmessige ulemper.

Hva vil statsråden gjøre for at denne delen av landet skal sikres kraft fra sentralnettet?

Statsråd Marit Arnstad: NVE vedtok endringer i sentralnettets utstrekning den 19. september 1997. Det vedtaket er klaget inn av en rekke instanser overfor departementet, bl.a Nordkraft AS, Lyse Kraft, Hydro Energi, Statkraft, Nordmøre Energiverk og Statnett. Klagene blir nå vurdert av NVE.

Dersom NVE står fast på sitt vedtak, vil saken bli oversendt departementet for endelig avgjørelse. Jeg ber om en viss forståelse for at jeg ikke kan gå nærmere inn på realitetene i saken så lenge den kan være og vil være under klagebehandling.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg takker for svaret.

Jeg har bare lyst til å slå fast at det ikke er noen tvil om at den beslutning en traff om å holde enkelte befolkningstunge regioner utenom sentralnettet, vil bety store kostnader både for næringslivet og for øvrige forbrukere i disse områdene. Derfor ser jeg fram til at anken skal behandles, og at departementet forhåpentligvis også lar seg involvere i dette til fordel for de berørte regionene.

Jeg har selvfølgelig respekt for at statsråden ikke vil gå inn i en sak som er under ankebehandling, men vil bare peke på at både folketallet og kraftforbruket i industrien i disse regionene burde føre til at de blir direkte tilknyttet sentralnettet og får samme inngangsbillett til kraftmarkedet som resten av landet. Det kunne være interessant å høre om statsråden har noen generelle synspunkter i den anledning.

Statsråd Marit Arnstad: La meg få si at jeg er godt kjent med at dette er en veldig viktig problemstilling som angår svært mange. Jeg er også klar over at dette er et spørsmål som har fordelingsmessige virkninger som det er verdt å se nøye på.

De klagene som nå er kommet inn, skal behandles av NVE før de oversendes departementet. Klagene har høy prioritet i NVE, og særlig gjelder det klager vedrørende parallelle nett i Lofoten, Vesterålen og på Nordmøre. Utover det er det vanskelig for meg å gå inn i realitetene i saken, men jeg er klar over at dette blir betraktet som en meget viktig sak i de regionene det angår.