Stortinget - Møte onsdag den 28. januar 1998

Dato: 28.01.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Børge Brende (H): Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

Grønn skattekommisjon utredet hvilken rolle skatte- og avgiftspolitikken kan spille for å oppnå et bedre miljø. I mandatet ble det klart slått fast at omleggingene « forutsettes å være provenynøytrale ». Senterpartiets finanspolitiske talsperson fremholder at Regjeringen vil « vurdere om vi skal legge inn en inndragningseffekt til staten » som en del av kommisjonen.

Vil finansministeren i det videre arbeidet forholde seg til den brede enighet om at omleggingene i sum ikke skal innebære et høyere skatte- og avgiftsnivå?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg viser til det mandatet som ble gitt til Grønn skattekommisjon høsten 1994. I mandatet ble det lagt opp til at kommisjonen skulle vurdere provenynøytrale omlegginger av skatte- og avgiftssystemet, bl.a med sikte på å oppnå et bedre miljø og høy sysselsetting. Jeg viser også til Voksenåsen-erklæringen.

Regjeringen vil i løpet av våren komme tilbake til Stortinget med en oppfølging av forslagene fra Grønn skattekommisjon. I den forbindelse vil også kommisjonens forslag til lettelser i beskatningen av arbeidskraft og eventuelt andre skatte- og avgiftslettelser bli vurdert. Forslagene vil være en del av et helhetlig budsjettopplegg. Selv om en vridning i skattleggingen i seg selv er ønskelig, er det samtidig klart at man må vurdere innretningen på reformen i forhold til den aktuelle konjunktursituasjonen og eventuelle behov for innstrammingstiltak. Dette vil være vurderinger som gjøres når Regjeringen legger fram konkrete forslag.

Børge Brende (H): Jeg takker for svaret, selv om jeg ikke takker for det reelle innhold i svaret, som man kan si er ganske overraskende. Det finansministeren nå sa, var at han vil vurdere eventuelle skatte- og avgiftsøkninger som en del av Grønn skattekommisjon i henhold til den aktuelle konjunktursituasjon. Det er helt nye opplysninger. Det er fastslått helt klart i innstillingen til Grønn skattekommisjon og det mandat som er gitt, at dette ikke skal være et ledd i en skatteskjerpelse. Men det som finansministeren nå antyder, og som han også sa før jul i en runde som var her, er at han ikke utelukker skatte- og avgiftsskjerpelser. Og nå kobles det altså inn i forbindelse med den saken som finansministeren før jul har antydet skal fremmes i forbindelse med Grønn skattekommisjon. Jeg må si at det er meget skuffende, og vi kan da også se at man forlater den brede enigheten knyttet til omleggingen av skattesystemet i retning av mer grønne skatter. Det er en regjering uten mål og mening i den saken.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg har stor forståelse for at en representant for et parti som har levd på skattelettelser så lenge, ikke er fornøyd med det svaret jeg gav i sted. Men jeg syns det er urimelig at Regjeringen allerede nå skal binde seg med hensyn til hva vi vil foreslå til våren, når Grønn skattekommisjon skal følges opp. Jeg vil dessuten minne om at konjunktursituasjonen er en vesentlig annen i 1998 enn den var i 1994, da Grønn skattekommisjon fikk sitt mandat. Så kan det jo også diskuteres: Hva er provenynøytralitet? Det er jo slik at hvis disse grønne skattene virker etter sin hensikt, skal det bli mindre bruk av forurensende stoffer, og dermed vil inntektene fra disse grønne skattene etter hvert gå ned. Og det er ikke gitt at det man erstatter dem med, vil øke tilsvarende. Så dette er en vurdering som vi får ta. Men jeg har ikke konkludert med at det ikke blir provenynøytralitet. Jeg finner det bare ikke rimelig å binde seg allerede nå i det spørsmålet.

Børge Brende (H): Jeg tror vi bare må leve med at det er en viss uenighet mellom finansministeren og Høyre når det gjelder klokskapen i å komme med visse forsiktige skattelettelser foran et vanskelig lønnsoppgjør. Men det denne saken dreier seg om, er om finansministeren nå i mandatet overfor embetsverket i Finansdepartementet har gitt beskjed om at man skal forholde seg til at dette skal være en provenynøytral omlegging, som det har vært bred enighet om i Stortinget, eller om man, slik finansministeren nå ikke utelukker, også driver og jobber med skatte- og avgiftsskjerpelser som en mulighet i forbindelse med oppfølgingen av Grønn skattekommisjon.

Jeg har merket meg at Regjeringen på grunn av at man har fått et statsbudsjett som ikke er stramt nok i en situasjon, og at det er tilløp til overoppheting av norsk økonomi, ikke utelukker skatte- og avgiftsskjerpelser, og da har jo statsministeren lovet at han skal komme tilbake til de samarbeidende partene i Stortinget og eventuelt orientere om det. Men det som er det helt nye, og som er veldig skuffende, er at Regjeringen nå vurderer å foreta skatte- og avgiftsskjerpelser som en del av forslagene i forbindelse med Grønn skattekommisjon. Da kan også den brede enigheten knyttet til omleggingene være en saga blott.

Statsråd Gudmund Restad: Nei, utgangspunktet provenynøytralitet ligger selvsagt til grunn i det arbeidet som vi nå driver med. Men det er som sagt en ny konjunktursituasjon, og hvis det skulle vise seg behov for inndragninger, syns jeg det er urimelig at man skal frede én bestemt sektor. Hvor det er hensiktsmessig eventuelt å foreta disse inndragningene, og hvordan det skal skje, må vi ha anledning til å vurdere nærmere, og ikke binde oss opp til det allerede nå i januar.