Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato: 04.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Hallgeir H Langeland (SV): Eg vil gjerne stilla eit spørsmål til samferdselsministeren:

Det har blitt arbeidet aktivt med å få etablert en bybane på Nord-Jæren, og det er med glede registrert at statsråden og departementet har uttalt seg positivt. Det er imidlertid svært viktig, for å øke antallet kollektivreisende, at disse positive signalene i nær framtid følges opp av konkrete handlinger. Den formidable økninga av reisende, som har vært på Jærbanen, viser at potensialet er stort om vi satser.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre utbygging, eventuelt hva forventes av nye lokale initiativ?

Statsråd Odd Einar Dørum: Lokale myndigheter har ansvaret for utformingen av det lokale kollektivtilbudet. Statens rolle vil være å utforme rammebetingelser som gir grunnlag for rasjonelle løsninger lokalt, og å bidra til samordning av den lokale kollektivtrafikken.

Videre har den enkelte kommune en sterk stilling i planprosessen. Det er også viktig at statlige og fylkeskommunale fagorganer må delta aktivt i planprosessen for å ivareta nasjonale og regionale interesser - dette gjelder selvfølgelig også på Nord-Jæren. Regjeringen ser det som viktig at et helhetlig perspektiv på hele transportsystemet legges til grunn for planlegging på alle nivåer. Det er også viktig at det blir utarbeidet gode planer for kollektivtransporttiltak. Disse planene må kunne danne grunnlag for prioriteringer mellom ulike tiltak, som vei eller kollektiv infrastruktur. Denne prioriteringen må skje innenfor rammen av tilgjengelige midler til samferdselstiltak.

Jeg forventer derfor at det fra lokalt hold blir bidratt med gode planer, vilje til å prioritere og egenfinansiering. Jeg har derfor tatt initiativ til en dialog med storbyene Bergen, Trondheim og Stavanger om en kollektivtransportsatsing etter mønster av Oslopakke II.

Hallgeir H Langeland (SV): SV har vore ein pådrivar for bybane på Nord-Jæren, og det er nå allmenn oppslutnad om dette frå andre parti, og det er sterke krefter som jobbar for det. Styringsgruppa for transportplanen for Nord-Jæren ønskjer å møta Samferdselsdepartementet for å informera om bybanesatsinga, men dei har ikkje nådd fram i departementet. Eg reknar med at statsråden vil sørgja for at dei får informera om dei planane dei har. Det er det eine spørsmålet.

Så gløymde eg å takka for svaret, og det må eg jo gjera.

Vidare har me sett utsegner i pressa om at Rogaland må velja om dei ønskjer Høgsfjord-røyret eller bybane. Eg er for så vidt einig i det og synest det er ei viktig problemstilling for samferdselsministeren. Eg vil gjerne høyra hans kommentarar på det punktet.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det var flere tilleggsspørsmål. Jeg er ukjent med at det er noen som ikke har nådd fram til mitt øre. Det kan tenkes at det henger sammen med at jeg har bebudet en tur til Rogaland og bl.a Nord-Jæren, og at det i en slik sammenheng vil være naturlig å møte noen. Hvis det skulle gå for lang tid før en slik tur, er vi alltid lydhøre overfor folk. Det er i alle fall slik vi prøver å jobbe.

Når det gjelder aktuelle prioriteringer i området, kan jeg bekrefte at jeg på spørsmål fra Stavanger Aftenblad har sagt at det kan bli aktuelt, jeg har ikke sagt at det vil bli det. Jeg har også tilføyd at jeg under enhver omstendighet vil sette meg inn i problemstillingene knyttet til Høgsfjord-røret. Men jeg syns det er rimelig som statsråd med forpliktelse til også å prioritere og be andre om å prioritere, å måtte antyde at det kan bli en problemstilling. Så jeg bekrefter fra denne talerstol det jeg tidligere har svart på spørsmål fra Stavanger Aftenblad.

Hallgeir H Langeland (SV): Eg synest signala frå samferdselsministeren når det gjeld informasjonen, var positive, og eg reknar då med at styringsgruppa for transportplanen vil få eit møte med samferdselsministeren og departementet for å orientera om bybaneplanane. Det er positivt.

Elles tar eg til etterretning statsrådens syn når det gjeld Høgsfjord-røyret, og eg vil berre gjere merksam på at SV kjem til å jobba sterkt mot etablering av dette røyret.

Statsråd Odd Einar Dørum: Som sagt: Jeg vil se på Høgsfjord-røret, jeg vil sette meg inn i situasjonen på Nord-Jæren, og det kan bli aktuelt med en prioritering. Informanter er velkomne. Vi får se hvem de får møte. Det er et praktisk spørsmål. Vi lytter til folk som er opptatt av kollektivtransport i pressede deler av landet.