Stortinget - Møte onsdag den 4. februar 1998

Dato: 04.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Rune E Kristiansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Når vil Regjeringen legge fram sak om Gamlebytunnelen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Planprosessen som departementet har satt i gang i forbindelse med Gamlebytunnelen, er nærmere omtalt i Samferdselsdepartementets St.prp.nr.1 (1997-1998) , nærmere bestemt sidene 120-121. Det er her bl.a opplyst at Oslo kommune har igangsatt arbeidet med en kommunedelplan i tilknytning til konsekvensutredningen for tunnel i søndre korridor. Jeg kan opplyse at Oslo kommune ved Plan- og bygningsetaten vil kunne legge ut til høring og offentlig ettersyn kommunedelplanen for Bjørvika / Gamlebyen / Bryn i juni 1998 og har bedt Samferdselsdepartementet koordinere den pågående konsekvensutredningen for tunnel gjennom Gamlebyen etter en slik framdrift. I tråd med Stortingets forutsetning legger Samferdselsdepartementet opp til at disse to prosessene samordnes.

Samordningen med kommunedelplanen og utredning av nye trasévarianter medfører at høringen om konsekvensutredningen kommer to-tre måneder senere enn tidligere planlagt. Framdriften for prosessen som skal lede fram til en endelig plan, ligger likevel godt innenfor det perspektivet Stortinget har satt.

Samferdselsdepartementet vil i løpet av våren komme tilbake til Stortinget med en nærmere orientering om status for konsekvensutredningen for tunnel gjennom Gamlebyen, herunder også tidsplan for arbeidet.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her teke over presidentplassen.

Rune E Kristiansen (A): Jeg takker statsråden for svaret og ikke minst for den holdningen som kommer til uttrykk, som også Arbeiderpartiet la grunnlaget for i sin behandling vedrørende Gamlebytunnelen. Men jeg tillater meg å nevne det råkjøret som de nåværende regjeringspartiene hadde overfor tidligere statsråd Rønbeck, fordi hun uttrykte seg på den måten statsråd Dørum har gjort i dag. Spørsmålet blir da: Vil statsråd Dørum følge det samme spor som tidligere statsråd Rønbeck la opp til i Stortinget, nemlig omfattende utredninger fordi det var kompliserte saker som her måtte avklares, og at Stortinget skulle bli orientert skritt for skritt før en endelig innstilling forelå?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg tillater meg en generell bemerkning: Hvem som har råkjørt med hvem i hvilke jernbanesaker og tunnelsaker, skal jeg ikke kommentere her. Jeg vil bare konstatere at det jeg nå har sagt, baserer seg på en enstemmighet i Stortinget ved budsjettbehandlingen for 1998, og at jeg forholder meg til den prosedyren som her er lagt. Vi vil selvfølgelig prøve å få det fram så raskt som mulig, men det er nødvendig å ha den sammenhengen som det er lagt opp til. Jeg vil også understreke at utredningen hviler på Stortingets opprinnelige forutsetning, at en skal finne en tunnelløsning. Det ligger til grunn for arbeidet, og det ligger også til grunn i budsjettproposisjonen for i år at Stortinget systematisk skal orienteres underveis i arbeidet, slik jeg også gav uttrykk for i mitt første svar.

Rune E Kristiansen (A): Jeg vil gi uttrykk for at det også i svar nr. 2 er positive signaler statsråden kommer med. Men til noe mer konkret. Antar statsråden, etter den innsikt han nå etter hvert får i forhold til bygging eller ikke bygging av Gamlebytunnelen, at det heller mot det stortingsflertallet ønsket, nemlig at det vil bli bygd en tunnel i Gamlebyen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det stortingsflertallet har lagt til grunn, ligger til grunn inntil det framkommer opplysninger som tilsier noe annet. Jeg har så langt ikke fått informasjon som skulle tilsi noe annet. Men jeg vil selvfølgelig følge utredningsarbeidet og holde Stortinget orientert, som jeg tidligere har sagt.