Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 1998

Dato: 18.02.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Grethe G Fossum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

Hørselshemmede over hele landet har i mange år vært tålmodige når det gjelder mangelfull teksting fra vår allmennkringkaster NRK. Det foreligger tolkingsprosjekt, men teksting er minst like viktig. Noen programmer er sågar annonsert med teksting, men sendes allikevel uten tekst, for eksempel « Tore på sporet ».

Vil statsråden medvirke til at unge og eldre med hørselshemming får flere tekstede TV-programmer i NRK, og at også TV2 blir pålagt teksting for hørselshemmede?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: La meg først for ordens skyld opplyse at jeg besvarte et liknende spørsmål fra representanten Gjedrem i spørretimen 21. januar dette år. Jeg viser derfor til referatet fra denne spørretimen om tiltak som er og vil bli iverksatt for hørselshemmede i NRKs sendinger.

Når det spesielt gjelder TV2, kan jeg opplyse at det ikke er nedfelt konkrete krav i TV2s konsesjonsvilkår om teksting av programmer. Jeg har imidlertid merket meg at Allmennkringkastingsrådet i sin rapport for 1996 har påtalt at TV2 ikke har teksting spesielt for hørselshemmede, og at TV2 heller ikke har programmer som er spesielt beregnet på denne gruppen.

TV2 opplyser på forespørsel at de tekster 50 % av samlet sendetid pr. år. Alle utenlandske produksjoner er tekstet. Egne produksjoner og annet innkjøpt norsk materiale er ikke blitt tekstet til nå. Det pågår imidlertid et utredningsarbeid om teksting i TV2. TV2 opplyser at en del nyhetssendinger og aktualitetsprogrammer kan bli tekstet i løpet av første halvdel av 1999.

Jeg er ikke fornøyd med den lave andelen av tekstede programmer i TV2 som vi har sett til nå, men jeg tolker TV2 slik at dette nå vil bli prioritert. Jeg forutsetter derfor at kanalen tekster flere programmer for hørselshemmede i resten av konsesjonsperioden.

Hørselshemmede er en stor og uensartet gruppe. Jeg mener at NRK og TV2 som allmennkringkastere har et ansvar for å ha et tilfredsstillende tekstetilbud for hørselshemmede. Jeg vil på denne bakgrunn følge utviklingen nøye både i NRK og i TV2.

Grethe G Fossum (A): Jeg takker for svaret fra kulturministeren og er glad for den positive holdningen hun har til teksting for hørselshemmede både i NRK og TV2.

Statsråden nevnte at konsesjonsvilkårene for TV2 ikke inneholder teksting for hørselshemmede. Det er riktig. Disse konsesjonsvilkårene skal vurderes om noen få år, og jeg regner da med at oppfyllelsen av vilkårene i den forbindelse vil bli vurdert. Siden teksting ikke er tatt med der, er spørsmålet mitt til statsråden: Vil det bli lagt vekt på - og vil det bli tatt hensyn til - om TV2 har vist vilje til å treffe tiltak for mindre grupper når ny konsesjon skal tildeles?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Når den tid kommer at vi skal vurdere TV2 og ny konsesjon, er det klart at vi må gå gjennom dette på et bredt grunnlag. Også spørsmål knyttet til mindre grupper som hørselshemmede bør selvfølgelig være en del av dette. Jeg presiserte altså at det ikke står noe om dette i konsesjonsvilkårene nå. Men jeg har da med glede registrert at TV2 sjøl er opptatt av dette, og at de har satt i gang et arbeid som sannsynligvis vil føre til at det blir mer teksting på TV2 også fra neste vår. Jeg syns det tar lang tid; jeg tror at det går an å få det raskere fram. Men det er meldingen jeg har fått derfra, og vi skal selvfølgelig prøve å følge opp dette så godt vi bare kan.

Når det gjelder det som ble nevnt i det første spørsmålet, om « Tore på sporet » som var annonsert tekstet, men som allikevel ikke var det, var det en feilannonsering. Og det kan neppe lastes NRK.