Stortinget - Møte onsdag den 11. mars 1998

Dato: 11.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 42

Ulf Erik Knudsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Fra nyttår er det, etter hva jeg forstår, iverksatt en ny forskrift om ferdsel i nasjonalparker. Forskriften skaper problemer for redningsmannskaper som ønsker å trene i områdene de kan bli satt inn i, da den forbyr øvelseskjøring i områdene.

Hva vil statsråden gjøre for at redningsmannskaper skal kunne trene så mye som nødvendig i de områdene de kan bli satt inn i?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg tillater meg å gå ut fra at spørsmålet har sin bakgrunn i en sak om Geilo Røde Kors Hjelpekorps' muligheter for kjøring innenfor Hardangervidda nasjonalpark.

Vernereglene for Hardangervidda nasjonalpark ble endret med virkning fra 1. januar i år og er nå i samsvar med forslag til ny standardforskrift for nasjonalparker. Mulighetene for motorferdsel i forbindelse med redningstjenesten er ikke endret i forhold til tidligere, selv om det i de nye reglene er presisert at øvelseskjøring i forbindelse med redningstjeneste ikke automatisk er tillatt. Dette innebærer at øvelseskjøring i samband med redningstjeneste bare kan skje etter dispensasjon. Tidligere stod ikke dette uttrykkelig i bestemmelsene, men de var tolket og praktisert slik at motorferdselsforbudet omfattet redningstjenestens øvelsesvirksomhet.

Ved vurderingen av om det skal gis tillatelse til slik øvelseskjøring må ulempene ved ferdselen vurderes opp mot behovet for å drive slik øvelse. Mitt syn er at redningstjenesten gjør et utmerket arbeid, og at det bør legges til rette for at den kan utøve sin tjeneste på best mulig vis. Dette innebærer også at det må drives nødvendig trening. Men innenfor viktige naturområder, som f.eks nasjonalparker, er det nødvendig å ha en viss kontroll med denne typen aktivitet. Vi legger stor vekt på at denne kontrollen ikke skal skape unødige vansker. I den forbindelse pågår det for tiden et samarbeid mellom Direktoratet for naturforvaltning og Justisdepartementet med sikte på å finne fram til hensiktsmessige kriterier for dispensasjonspraksis når det gjelder slik øvelsesvirksomhet.

Det bør også nevnes at det er mulig å avvikle øvelsesvirksomhet noe friere utenfor verneområder. Der gjelder motorferdselsloven, men det gjelder unntak fra denne lovens generelle forbud for øvelseskjøring i forbindelse med redningstjeneste. Behovet for øvingsvirksomhet bør så langt det er mulig søkes dekket utenfor særskilt vernede områder.

Ulf Erik Knudsen (Frp): Med påsken rett rundt hjørnet er det viktig å legge godt til rette for at redningsmannskapene skal kunne gjøre jobben sin, noe som statsråden også er inne på. Jeg føler at statsråden signaliserer en liberal praksis, men i forhold til de signaler som er kommet fra saksbehandlerne, er det en rekke søknader som, senest i dag, er blitt avslått når det gjelder trening på Hardangervidda.

Mitt oppfølgingsspørsmål må da bli hvorvidt man her vil sette i verk tiltak og kommunisere med saksbehandlerne om at man skal følge en liberal praksis i disse saker. Røde Kors føler at disse reglene er såpass strenge at man truer med å trekke sine folk ut, og man frykter også at liv kan gå tapt.

Statsråd Guro Fjellanger: Vi er selvsagt alle opptatt av at liv ikke skal gå tapt, ikke minst i forbindelse med påsken og i påskefjellet.

Som jeg sa i mitt innlegg, er vi også opptatt av at redningsmannskapene skal få gjøre jobben sin på en tilfredsstillende måte. Jeg har derfor presisert at selv om lovverket ikke gir noen generell rett til å drive øvelseskjøring innenfor nasjonalparkene, er det mulighet for å få dispensasjon for dette, og det gis også i en rekke tilfeller. Hvorvidt man skal gjøre det, må, som jeg sa, vurderes opp mot vernet i området, ikke minst om det finnes muligheter for å øve på en tilfredsstillende måte utenfor områder som er så strengt vernet.

Presidenten: Representanten Jan Johnsen er nå til stede i salen. Dersom ingen har noe imot det, går vi nå tilbake til spørsmål 40, fra representanten Jan Tore Sanner til miljøvernministeren. Spørsmålet vil bli tatt opp av representanten Jan Johnsen.