Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato: 13.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Einar Olav Skogholt (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

Vil statsråden ta initiativ til å endre de diskriminerende reglene som medfører at bønder som ønsker å drive samdrift, får reduserte statlige tilskudd?

Statsråd Kåre Gjønnes: I tilskuddssammenheng er samdrift ensbetydende med samdrift med ku- eller geitemelkproduksjon. Samdriften består av to eller flere brukere som samarbeider om husdyrholdet ved at dyra er plassert i samme fjøs.

Medlemmer i samdrift får beregnet separate arealtilskudd og får hvert sitt driftstilskudd i melkeproduksjon. De kan ta med seg hver sin melkekvote inn i samdriften. Hvert enkelt medlem får dermed med seg den strukturdifferensiering som er lagt inn i disse tilskuddene, fullt ut. For husdyr det enkelte medlem har på sitt eget bruk, blir det også beregnet tilskudd separat.

Det er imidlertid noen unntak, hvor samdriften blir betraktet som én enhet:

Det gjelder tilskudd til husdyr, hvor det blir beregnet ett samlet tilskudd for de dyrene som inngår i samdriften.

Videre blir samdriften på samme måte betraktet som én enhet ved tildeling av avløsertilskudd for ferie og fritid.

Samdrift som driftsform gir økt fleksibilitet og muligheter til å ta ut ferie og fritid. Driftsformens sosiale aspekt verdsettes i stadig sterkere grad, særlig blant ungdom og yngre bønder. Jeg er derfor innstilt på å legge til rette for at samdrift som driftsform får gode utviklingsmuligheter. Dette er fulgt opp i statens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Regelverket for tilskudd til samdrift blir, som øvrig tilskuddsregelverk, fastsatt etter samråd med Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag. Tilskudd til samdrift er, som nevnt, tema ved årets jordbruksforhandlinger, som fremdeles pågår. Som statsråd ønsker jeg derfor ikke å forskuttere resultatet av disse forhandlingene, og kan derfor ikke gå nærmere inn på spørsmålet på dette tidspunktet utover at jeg har gitt uttrykk for at jeg er positiv til å finne gode løsninger for denne driftsformen.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg er meget godt fornøyd med. Jeg er glad for at statsråden vektlegger at samdriftsformens sosiale aspekt verdsettes i stadig sterkere grad, spesielt blant ungdom og yngre bønder.

Jeg er tilfreds med at dette er fulgt opp i statens tilbud i jordbruksforhandlingene, og har forståelse for at statsråden ikke kan forskuttere resultatet av forhandlingene.

Jeg ønsker statsråden lykke til med de pågående jordbruksforhandlingene.