Stortinget - Møte fredag den 18. juni 1999 kl. 10

Dato: 18.06.1999

Formalia

Presidenten: Representantene Dagrun Eriksen, Fridtjof Frank Gundersen, Laila Kaland, Dag Danielsen, Hallgeir H. Langeland, Jørgen Kosmo og Anne Helen Rui, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Østfold fylke, Morten Olsen, har tatt sete.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet, om nødvendig, fortsetter utover den reglementsmessige tid kl. 15.00 til dagens kart er ferdigbehandlet – og presidenten kan allerede nå opplyse om at det blir nødvendig. Ingen innvendinger er kommet mot dette forslaget – og det anses vedtatt.

Statsråd Sponheim har bedt om å få gi Stortinget noen opplysninger i tilknytning til en sak som var tema i spørretimen 27. januar i år. Presidenten vil derfor gi statsråd Sponheim ordet til en liten tilleggsinformasjon i forhold til det svaret han gav i spørretimen.

Ad spørretimespørsmål 27. januar 1999 vedrørende varslet salg av aksjer i Scancem

Statsråd Lars Sponheim: I spørretimen onsdag 27. januar i år ble det reist spørsmål i anledning Aker RGIs varslede salg av sin aksjepost i Scancem AS. På det tidspunkt var det snakk om salg av selve aksjene i det svenske selskapet Scancem AB. Jeg opplyste derfor at norske myndigheter ikke kunne gripe inn ved erverv av utenlandske selskaper, selv om dette selskapet har norske datterselskaper. Aker RGIs salg av sin aksjepost i Scancem AB-konsernet ville derfor ikke bli gjenstand for behandling etter ervervsloven. Dette er fortsatt korrekt.

Det viser seg imidlertid nå at Aker RGI har valgt å organisere salget av sin aksjepost i Scancem AB til det tyske selskapet Heidelberger Zement AG gjennom et norsk holdingselskap. Heidelberger Zement AG overtar 100 pst. av aksjene i Aker RGI Prosjektutvikling AS, som er et heleid datterselskap av Aker RGI ASA, og holdingselskapet Aker RGIs aksjer i Scancem AB. Siden ervervet av Scancem-aksjene nå skjer gjennom erverv av et norsk holdingselskap, utløser ervervet meldeplikt etter ervervsloven og blir gjenstand for behandling etter denne loven. Nærings- og handelsdepartementet har mottatt ervervsmelding om dette vervet, og ervervet behandles nå av departementet på ordinær måte etter ervervsloven.

Presidenten: Da skulle de opplysningene være gitt.