Stortinget - Møte torsdag den 25. mai 2000 kl. 10

Dato: 25.05.2000

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Hans E. Strand

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Hans E. Strand er gått bort, 65 år gammel. Han var født 20. august 1934 i Modum.

Etter examen artium i 1953 skaffet han seg en grundig skogfaglig utdannelse, først Statens skogskole på Kongsberg. Deretter tok han eksamen som forstkandidat ved Landbrukshøyskolen på Ås og ble Master of Forestry ved University of California. Etter en periode som forsker ved Landbrukshøyskolen ble han i 1970 herredsskogmester – senere skogbrukssjef – i Modum. Ved siden av var han gårdbruker og skogbruker på Vestre Spone.

Hans E. Strand var alltid levende opptatt av hjemkommunens ve og vel. Det var derfor helt naturlig at han engasjerte seg sterkt i lokalpolitikken. I årene 1975-79 var han medlem av Modum kommunestyre og formannskap. Gjennom mange år var han Høyres gruppefører i kommunen. Typisk nok engasjerte han seg igjen i lokalpolitikken etter at han sluttet på Stortinget. Så sent som ved valget høsten 1999 ble han valgt inn i kommunestyret for en ny periode, men på grunn av sykdom fikk han ikke vært så aktiv som han sikkert hadde ønsket.

Hans E. Strand ble valgt til Stortinget første gang i 1977, som representant for Høyre fra Buskerud fylke. I den første perioden var han medlem av sosialkomiteen. Han hadde ikke tidligere arbeidet med sosial- og helsepolitikk, men det viste seg snart at han mestret dette omfattende saksområdet på en utmerket måte. Etter stortingsvalget i 1981 gikk Hans E. Strand over til kirke- og undervisningskomiteen, hvor han som nestleder også var fraksjonsleder for Høyre og en slags uoffisiell leder for de borgerlige fraksjoner i komiteen. Han var også nestleder i kontrollkomiteen og fast møtende varamedlem av Europarådet.

I tillegg til de mange politiske verv på lokalt og nasjonalt plan hadde Hans E. Strand en lang rekke andre oppgaver av stor samfunnsmessig verdi. Det er i denne sammenheng naturlig å nevne ledervervene i styret for Statens Skoger og i styret for Riksteatret. Hans E. Strand var også gjennom en årrekke medlem av Billighetserstatningsutvalget. Han var i årene 1970-74 styremedlem i Akademikernes fellesorganisasjon.

Hans E. Strand var ingen «utspillspolitiker». Han var aldri opptatt av de store overskrifter eller av å score billige politiske poeng. Han var langt mer opptatt av å komme fram til gode resultater og var en utpreget samarbeidspolitiker og en god lagspiller. Han var alltid lavmælt og saklig og trengte aldri bruke store ord for å vinne fram i en debatt. Hans E. Strand har et godt ettermæle blant alle dem som på tvers av partigrensene fikk gleden av å samarbeide med ham i Stortinget.

Vi minnes Hans E. Stand for hans virke på Stortinget.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Telemark fylke, Gunn Marit Helgesen, har tatt sete.