Stortinget - Møte torsdag den 16. desember kl. 10

Dato: 16.12.1999

Dokumenter: (Innst. S. nr. 73 (1999-2000), jf. St.meld. nr. 44 (1998-1999))

Sak nr. 1

Innstilling fra justiskomiteen om Årsmelding for Datatilsynet 1998

Talere

Votering i sak nr. 1

Finn Kristian Marthinsen (KrF) (ordfører for saken): Det er ikke nødvendig å si mange ord omkring dette tema i dag. Vi vil fra komiteens side bare understreke at vi er tilfreds med at vi får behandle årsmeldingen fra Datatilsynet det påfølgende år. Det har en tid vært slik at det har gått ytterligere tid før vi har fått behandlet den.

Vi er i disse tider hvor dette med samarbeid mellom mennesker er et aktuelt tema, glad for å kunne registrere det som står i årsmeldingen, at «samarbeidet med det nye styret har vært godt», slik Datatilsynets direktør selv uttrykker det. Stortinget er klar over at vi vil bli nødt til å ta stilling til en framtidig ordning, men vi er glad for at det på nåværende tidspunkt er et godt samarbeid mellom aktørene.

Vi er også glad for at Datatilsynet ganske tydelig signaliserer viktigheten av å kommentere dagsaktuelle problemstillinger, slik det har gjort i forbindelse med søppelanalysesaken og drosjevideosaken.

Det som er et problem i øyeblikket, er spørsmål knyttet opp til det såkalte Åndssvakeregisteret. Vi har ikke tatt noen stilling til det. Vi registrerer arbeidet som skjer i forhold til det, og vi ser også de innvendinger som er kommet mot at man eventuelt skal slette dette.

Det er også en problemstilling knyttet opp mot forenklede forelegg ved at folk kan få den oppfatning at en sak er opp og avgjort, og den likevel kanskje kan følge med og få innflytelse på om en person kan få et arbeid eller komme inn på en skole i framtiden. Komiteen er opptatt av at man her får en klargjøring, slik at man ikke fører folk bak lyset.

Vi vil ellers gjerne uttrykke glede for den kompetanse – den nødvendige kompetanse – som Datatilsynet besitter. Det er en viktig aktør i samfunnet vårt.

Med det vil jeg anbefale det forslag til vedtak som komiteen enstemmig går inn for.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er glad for at Stortinget får anledning til å behandle Datatilsynets årsmelding for 1998 allerede året etter meldingsåret. Dette er i tråd med Stortingets uttalte ønske. Samtidig er det viktig fordi utviklingen på personvernområdet går raskt, særlig som følge av den teknologiske utviklingen. Blant annet medfører økende bruk av Internett at brukerne etterlater seg stadig flere personopplysninger. Både elektroniske spor og personopplysninger innsamlet på annen måte står under stadig press, ikke minst fra kommersielt hold.

Forslag til ny lov om behandling av personopplysninger ble oversendt Stortinget 25. juni i år. Samme dag ble EUs personverndirektiv, 95/46/EF, innlemmet i EØS- avtalen. Det framgår av Datatilsynets årsmelding for meldingsåret at tilsynet allerede har begynt arbeidet med tilpasning til nytt regelverk. Samtidig drives det ordinær saksbehandling i henhold til gjeldende personregisterlov.

Jeg deler komiteens tilfredshet med at Datatilsynet arbeider aktivt på en rekke samfunnssektorer for å nå sine mål best mulig. Særlig har dette kommet til uttrykk i forbindelse med tilsynets arbeid med regler om sikring av personopplysninger. Jeg ser, i likhet med komiteen, positivt på den arbeidsform tilsynet har valgt for utarbeidelse av nye regler om informasjonssikkerhet, nemlig å ta utgangspunkt i en felles grunnleggende sikkerhetsnorm, for så i nært samarbeid med sektorer og bransjer å utarbeide detaljerte anbefalinger. Jeg vil også peke på at det er ønskelig generelt sett å oppnå et regelsett for informasjonssikkerhet, og dermed et regime hvor brukerne ikke må forholde seg til flere regelsett og eventuelt flere myndigheter på et og samme område.

Også Datatilsynets informasjonsvirksomhet er viktig for å øke bevisstheten om personvern i samfunnet. Viktigheten av god informasjon blir understreket når vi nå også går mot ny lovgivning på området.

Jeg er ellers glad for å se den avveining av personvernhensyn mot behovet for forebygging og oppklaring av kriminalitet som komiteen foretar når det gjelder fjernsynsovervåking av det offentlige rom. Jeg er enig i at det vil være ønskelig at Datatilsynet med sin kompetanse på området deltar i evalueringen av prøveprosjekter der overvåkningskameraer er benyttet.

Jeg har merket meg at komiteen finner det nødvendig med en klargjøring av grunnlaget for registrering av forenklede forelegg. Komiteen ber videre Regjeringen om å foreta en gjennomgang av de regler som gjelder for registrering av bøter som vedtas på stedet.

Jeg har videre merket meg at komiteen ber Regjeringen om å vurdere hvorvidt kontrollfunksjonen med politiets registre bør overføres fra Justisdepartementet til Datatilsynet. I denne anledning er jeg glad for å kunne opplyse følgende: Justisdepartementet arbeider for tiden med nedsettelse av en arbeidsgruppe som skal revidere strafferegistreringsloven. Arbeidsgruppen vil sannsynligvis være etablert i løpet av første kvartal 2000. En naturlig del av gruppens arbeid vil være en gjennomgang av nettopp de to problemstillinger komiteen tar opp.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 1551)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet:

St.meld. nr. 44 (1998-99) – Årsmelding for Datatilsynet 1998 - vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.