Stortinget - Møte tirsdag den 21. desember 1999 kl. 10

Dato: 21.12.1999

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentanter Oddleif Fagerheim og Bjarne Flem

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

De tidligere stortingsrepresentantene Oddleif Fagerheim og Bjarne Flem er avgått ved døden.

Tidligere stortingsrepresentant og lærer Oddleif Fagerheim er død, 88 år gammel.

Oddleif Fagerheim møtte som stortingsmann for Arbeiderpartiet fra Sogn og Fjordane i årene 1969-1981. Han var medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen i periodene 1969-1973 og 1977-1981 og medlem av samferdselskomiteen fra 1973 til 1977. For sin mangeårige politiske innsats ble han æresmedlem i Arbeiderpartiet.

Oddleif Fagerheim ble født i Dale i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane. Hans politiske karriere startet da han som 22-åring meldte seg inn i Arbeiderpartiet. Fagerheim kom etter hvert med i lokalpolitikken og var medlem av Fjaler herredsstyre fra 1938 til 1975, av formannskapet fra 1946 til 1975 og varaordfører fra 1966 til 1967. Fra 1948 til 1950 innehadde han vervet som formann i Sogn og Fjordane Arbeiderparti. I denne tiden var han også vararepresentant til Stortinget.

Oddleif Fagerheim var kjent som en mann med sterk personlighet og med sterke og radikale meninger. Han var NATO-motstander, miljøverner og en overbevist motstander av at Norge skulle bli medlem av EØS og EU. Disse sterke meningene førte til at han som 78-åring valgte å stille på stortingslisten for partiet Miljø og Solidaritet. Det førte til brudd med Arbeiderpartiet.

Oddleif Fagerheim var svært aktiv i sin innsats mot nazismen, både under og etter annen verdenskrig. Høsten 1941 ønsket Vidkun Quisling å innføre nazismen i den norske skolen og forlangte at lærerne skulle melde seg kollektivt inn i Norsk Lærersamband. Lærere over hele landet nektet å følge ordren. Sentralt i denne motstandskampen stod bl.a. Oddleif Fagerheim.

Odddleif Fagerheim var ihuga nordist. Som et uttrykk for det besluttet Fagerheim og hans kone seg for å donere hjemmet sitt, Dalsåsen i Fjaler, til Nordisk Råd. Den 8. mai 1998 fant den formelle åpningen av Nordisk Kunstnarsenter, Dalsåsen, sted. Anlegget har som formål å utvikle og fremme det nordiske samarbeidet ved drift av gjesteatelier og annen virksomhet for profesjonelle kunstnere innen design, billedkunst, arkitektur og kunsthåndverk.

Hans hjemfylke, Sogn og Fjordane, har satt stor pris på det livslange kulturelle arbeidet han utførte innen mange felter. Fylket viste sin takknemlighet ved å tildele ham fylkeskulturprisen i 1991.

I minneordene som er skrevet de siste dagene, er Oddleif Fagerheim karakterisert som en av de mest fargerike og markante politikerne i Sogn og Fjordane. Han var en idealist med sterke meninger. Dem bar han fram med kraft og myndighet.

Tidligere stortingsrepresentant Bjarne Flem er død, 85 år gammel.

Bjarne Flem ble født i 1914 i Haram som nummer 11 i barneflokken. Han tok radio- og kystskippereksamen i 1943, og var fiskeskipper fra 1938 til 1965. Da han var 19 år, ble han formann i ungdsomslaget på hjemstedet. Siden den tid og resten av livet var han en ivrig talsmann for sin stand og sin kyst. Han kom tidlig med i fiskerlagsarbeid, og ble formann i Flemsøy Fiskarlag alt i 1938. Fra 1948 til 1966 satt han som styremedlem i Sunnmøre Fiskarlag. Han var formann der i to perioder.

Bjarne Flem hadde en rekke lokale verv. Han satt som medlem av Haram kommunestyre fra 1948 til 1951 og fra 1963 til 1966, i to perioder var han med i formannskapet. Fra 1976 til 1979 var han medlem av fylkestinget, og fra 1972 styreformann i Møre og Romsdal fiskeristyre.

Bjarne Flem kom til Stortinget som vararepresentant nr. 1 for Venstre i Møre og Romsdal i perioden 1961-1965. Han møtte da flere ganger. I de to neste periodene – 1965-1973 – var han fast representant. Også på Stortinget var det fiskeripolitikk som lå hans hjerte nærmest. Følgelig var han medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen i begge sine perioder på Stortinget. Fra 1973 til 1977 var han igjen første vararepresentant.

Han hadde også mange andre offentlige administrative verv, de fleste knyttet til fiskerinæringen. I flere år var han ordfører i representantskapet for Sunnmøre Fiskeindustri, 30 år i styret i Fiskarhuset i Ålesund og 12 år som styreformann i Fiskarbanken i Ålesund. Han var formann i Haram Venstrelag i flere perioder på 1970-tallet og i Møre og Romsdal Venstrelag fra 1974 til 1976. Han fikk Kongens fortjenestmedalje i gull for sin innsats for fiskerne og deres næring i 1985.

Bjarne Flem hadde et bredt samfunnsengasjement. Interessen var å gjøre kongeriket til et bedre samfunn for alle. Som person var han en lun og trivelig mann å være sammen med, og en givende mann å samtale med. I sitt politiske arbeid gikk han fram på en redelig, åpen og ærlig måte.

I dyp respekt minnes vi Oddleif Fagerheim og Bjarne Flem og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Olav Akselsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet om nødvendig fortsetter utover den reglementsmessige tid kl. 15 til dagens kart er ferdigbehandlet. – Ingen innvendinger er kommet, og det anses vedtatt.