Stortinget - Møte torsdag den 12. oktober 2000 kl. 10

Dato: 12.10.2000

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Haldis Havrøy

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Med sorg har vi mottatt meldingen om at tidligere stortingsrepresentant Haldis Havrøy er død, 75 år gammel.

Haldis Havrøy møtte som stortingsrepresentant for Oslo fra 1973 til 1981. Hun var medlem av sosialkomiteen og industrikomiteen – for øvrig den første kvinne noensinne i industrikomiteen.

Hun var medlem av Europarådets parlamentariske forsamling i perioden 1980-81, var delegert til FNs generalforsamling i 1978 og ledet Den parlamentariske støttegruppen for Chile i årene 1977-81. I 1999 ble Haldis Havrøy tildelt æresmedlemskap for sin innsats for Det norske Arbeiderparti.

Haldis Havrøy ble født i 1925, i Melbu i Nordland. Der startet også hennes politiske karriere i 1946, da hun ble medlem av Melbu Arbeiderpartis kvinnelag. Sitt engasjement for arbeiderbevegelsen brakte hun med seg da familien i 1950 flyttet fra Vesterålen til Lilleaker i Oslo. Haldis Havrøy representerte Arbeiderpartiet i Oslo bystyre fra 1959 til 1967, og var medlem av styret i Oslo Arbeiderparti i en årrekke. Haldis var også styremedlem i Arbeiderpartiets kvinnesekretariat i to perioder.

Etter sin karriere som stortingsrepresentant gikk hun i perioden 1984-85 over i jobben som partisekretær i Hordaland Arbeiderparti og innehadde også flere verv innen arbeiderbevegelsen i Bergen og i Hordaland. Hun glemte heller ikke sitt opprinnelige hjemfylke, Nordland, idet hun i noen år påtok seg ulike verv i Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap i Melbu. I 1991 var Haldis Havrøy tilbake som leder av Lilleaker Arbeiderparti.

Haldis hadde evnen til å begeistre folk i den politiske debatten. Hun hadde et glødende engasjement og en ærlig og direkte form. Hun var kjent som en sosialt engasjert politiker, opptatt som hun var av kvinnesaksspørsmål og av å bekjempe kvinnemishandling i inn- og utland. Og ikke minst: Hun la stor vekt på menneskeverdet, uansett rase. Derfor var det naturlig at hun var blant de første som tok opp kampen mot apartheidpolitikken i Sør-Afrika.

Haldis ble betraktet som internasjonalist. Samtidig var hun i alle år sterkt knyttet til Lilleaker. Uten Haldis Havrøys innsats hadde ikke Arbeidertunet i bydelen Lilleaker blitt en realitet. I dag står det som et monument over arbeiderklassens kultur. I år ble Arbeidertunet tildelt LOs kulturpris.

Det er alltid ekstra vemodig når en tidligere stortingsrepresentant – en du selv har sittet sammen med i Stortinget – går bort. Haldis Havrøy var en av dem som tok ekstra varmt imot og som frydet seg over de mange nye kvinnelige representantene som ble valgt inn i Stortinget i 1977 – et valg som faktisk økte kvinneandelen fra 15 pst. til 24 pst. For oss ble Haldis en omtenksom rådgiver og en god støttespiller.

Haldis Havrøy vil bli minnet for sitt utrettelige pågangsmot, sitt glødende politiske engasjement, sin uredde evne til å hevde sine meninger og sitt gode humør.

I dyp respekt minnes vi Haldis Havrøy.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: De innkalte vararepresentanter, for Buskerud fylke Hallgrim Berg og for Sør-Trøndelag fylke Michael Momyr, har tatt sete.

Representanten Sonja Irene Sjøli vil fremsette et privat forslag.

Sonja Irene Sjøli (H): På vegne av Erna Solberg, Anders C. Sjaastad og meg selv vil jeg fremsette et forslag om å iverksette nødvendige tiltak for å bedre tilgangen til transplantasjonsorganer i Norge.

Presidenten: Representanten Olav Gunnar Ballo vil fremsette et privat forslag.

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg vil fremme forslag om driftstilskudd til CatoSenteret.

Presidenten: Representanten Robert Eriksson vil fremsette et privat forslag.

Robert Eriksson (Frp): På vegne av Øyvind Korsberg, Per Roar Bredvold og meg selv vil jeg fremsette et privat forslag om avvikling av kjerneområdene for rovvilt, samt fremme de nødvendige endringer slik at man kan oppnå et mer effektivt uttak av rovvilt som gjør skade eller skaper truende situasjoner.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.