Stortinget - Møte torsdag den 30. november 2000 kl. 10

Dato: 30.11.2000

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Torstein Tynning

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Torstein Tynning er død – 68 år gammel.

Torstein Tynning var født i 1932 i Eidanger i Telemark. Etter fullført landbruksskole var han fra 1952 – bare 20 år gammel – gårdbruker på gården Valler Søndre i Eidanger. Han ble tidlig engasjert i politisk arbeid og ble i 1956 formann i Telemark Unge Høyre. I 1958 ble han medlem av Unge Høyres sentralstyre. Etter en periode som viseformann overtok han formannsvervet i Unge Høyres Landsforbund i 1963 – et verv han hadde fram til 1965. Parallelt med arbeidet i Unge Høyre engasjerte Torstein Tynning seg også i lokalpolitikken, bl.a. som medlem av Eidanger kommunestyre i årene 1959-64. Etter kommunesammenslutningen var han i perioden 1965-71 medlem av Porsgrunn kommunestyre og formannskap.

Torstein Tynning ble valgt til Stortinget for Høyre i Telemark i 1965 etter å ha vært vararepresentant fra 1961. Han kom til å bli sittende på Stortinget i hele 20 år – fram til 1985. Torstein Tynning markerte seg raskt som en av Høyres unge lovende representanter. Som gårdbruker var det ikke unaturlig at Tynning kom i landbrukskomiteen, men han viste med en gang at han kombinerte grundig fagkunnskap innenfor eget komiteområde med allsidige kunnskaper og interesser over hele det politiske spektrum. I senere perioder var Torstein Tynning medlem av kommunalkomiteen, av den senere kommunal- og miljøvernkomiteen og av utenrikskomiteen. Som medlem av kommunalkomiteen kom han til å arbeide mye med boligspørsmål, og han fikk derfor gleden av å være Høyres fremste talsmann på et politisk område som stod helt sentralt i 1970-årene og begynnelsen av 1980-årene.

Allerede fra 1969 var Torstein Tynning med i ledelsen av Høyres stortingsgruppe – først som varamann til gruppestyret og fra 1977 som medlem. Han innehadde i mange år det viktige vervet som innpisker. Han var medlem av Høyres sentralstyre i årene 1963-65 og i årene 1973-85. I 1977 var han formann i Høyres programkomite, som hadde hovedansvaret for å utarbeide partiprogrammet foran stortingsvalget i 1977.

Torstein Tynning var en av Høyres sentrale stortingspolitikere gjennom mange år. De som fikk gleden av å kjenne ham og samarbeide med ham her i Stortinget, vil kanskje allikevel først og fremst huske ham som en medrepresentant som med humør og engasjement kastet seg inn i alle sider av stortingslivet. Torstein Tynning hadde lett for å vinne venner – og dem hadde han mange av i Stortinget på tvers av alle politiske skillelinjer. Det er mange som vil huske Torstein Tynning med glade minner og stor takknemlighet.

Vi minnes Torstein Tynning for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Harald T. Nesvik vil fremsette et privat forslag.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg har den glede å overbringe forslag fra stortingsrepresentanten John Alvheim og meg selv om å innføre oppsøkende og forebyggende hjemmesykepleie i eldreomsorgen.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.