Stortinget - Møte onsdag den 13. desember 2000 kl. 10

Dato: 13.12.2000

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Margith Munkebye

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Margith Johanne Munkebye er død, 89 år gammel.

Margith Munkebye var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Nordland fylke i perioden fra 1958 til 1973, fra 1955 til 1957 var hun fast møtende vararepresentant. I løpet av disse årene var hun medlem av både administrasjonskomiteen, sosialkomiteen, kommunalkomiteen og utenriks- og konstitusjonskomiteen. I hennes første tid på Stortinget var det kun åtte kvinnelige stortingsrepresentanter, og Margith Munkebye kan derfor med rette beskrives som en tidlig pioner blant kvinnelige toppolitikere.

Margith Munkebye kom tidlig med i arbeiderbevegelsen. Allerede i 1930 ble hun formann i Bodø Arbeiderungdomslag. Senere ble hun formann i Sør-Salten distriktslag av Arbeidernes Ungdomsfylking og fikk hovedansvaret for gjenreising av ungdomsbevegelsen i dette distriktet. Margith Munkebye utførte den krevende oppgaven til alles tilfredsstillelse, og AUF i Sør-Salten ble sterkere enn noen gang tidligere.

Komiteplasseringene viser at Margith Munkebye hadde et bredt interessefelt. Likevel stod sosiale spørsmål hennes hjerte nærmest. I mange år var hun den drivende kraft i Nordland distriktslag av Norsk Folkehjelp og medlem av organisasjonens hovedstyre. Som medlem av sosialkomiteen på Stortinget fikk hun anledning til å arbeide med de spørsmålene som opptok henne sterkest, og hun var ordfører for en rekke store og viktige saker.

I stortingskretser var Margith Munkebye både respektert og populær. Det var heller ikke mye jåleri ved henne. På klingende saltværingdialekt entret hun Stortingets talerstol. Etter hvert måtte hennes mannlige kollegaer og statsråder strekke våpen – de begynte å lytte til hva hun sa.

I sitt hjemfylke hadde Margith Munkebye en ualminnelig sterk stilling. Hun var kjent som en inspirerende og temperamentsfull taler. Hun hadde stor arbeidskapasitet, og listen over tillitsverv er lang. Blant annet var hun i flere år aktivt med i kommunepolitikken i Bodø, medlem av bystyret fra 1951-55, formann i Sør-Salten Arbeiderparti, varamann til Arbeiderpartiets landsstyre og styremedlem i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fra 1965-73.

Som medlem av Europarådet i årene 1965-73 ble hun en overbevist europeer, og hun engasjerte seg sterkt på ja-siden i EF-saken. Selv om dette standpunktet kostet henne plassen på Stortinget, holdt hun fast på sin overbevisning. «For meg kommer spørsmålet om fred og samarbeid i Europa foran alt annet», uttalte hun i et intervju i 1985.

Margith Munkebye var en modig, sterk og engasjert kvinne, som viet mange år av sitt liv til aktivt samfunnsengasjement.

I dyp respekt lyser vi fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Hilde Frafjord Johnson, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Hordaland fylke, Terje Søviknes, har tatt sete.

Fra representanten Einar Steensnæs foreligger søknad om permisjon i dagene 13. og 14. desember for å delta på et sikkerhetspolitisk seminar i regi av Utenriksdepartementet og Norsk Utenrikspolitisk Institutt, i Moskva.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Olaf Gjedrem, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Representanten Gunnar Kvassheim vil framsette et privat forslag.

Gunnar Kvassheim (V): På vegne av Lars Sponheim og meg selv vil jeg fremme forslag om åpenhet i stortingskomiteenes arbeid og en registreringsordning for lobbyvirksomhet i Stortinget.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagens møte – om nødvendig – fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 15, til dagens kart er ferdigbehandlet. – Ingen innvendinger er kommet mot dette, og det anses vedtatt.

Etter ønske fra samferdselskomiteen foreslår presidenten at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett – og anser det for vedtatt.