Stortinget - Møte torsdag den 14. juni 2001 kl. 10

Dato: 14.06.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 347 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 96 (2000-2001))

Sak nr. 5

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om salg av deler av statens eiendom Birkelid

Talere

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Etter anmodning fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter til hver av gruppene

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt høve til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt..

Per Roar Bredvold (Frp): Salg av statens eiendommer forekommer stadig oftere, da man ikke lenger har bruk for eller ikke har økonomi til å beholde disse. Dette er eiendommer som staten tidligere har hatt for å løse sine oppgaver, ofte innenfor helsetjenestene. Noen ganger blir disse solgt til kommunen, men andre ganger blir de lagt ut på det åpne markedet og solgt til høystbydende, med eller uten klausuler om type bruk og eventuelt tidsperspektiver.

I denne saken handler det om statens eiendom Birkelid. Eiendommen Birkelid, som totalt utgjør om lag sju mål, hvorav betydelige deler er skog, ligger i nærheten av Kristiansand. Eiendommens bebygde del har vært brukt av staten til spesialpedagogiske formål.

Etter at denne virksomheten ble avviklet/flyttet, har eiendommen stått på listen over eiendommer som Statsbygg skulle selge, mens den midlertidig har vært brukt som flyktningmottak. Flyktningmottaket skal i henhold til opplysninger fra Kommunal- og regionaldepartementet nedlegges 30. juli 2001. Leieinntektene utgjør i dag ca. 1,65 mill. kr, og leien er ment å være kostnadsdekkende. Utleie eller bortfeste har ikke vært vurdert som alternativ til salg. Takst på eiendommen er 26,5 mill. kr, og Songdalen kommune har fått tilbud om å kjøpe deler av eiendommen.

Fremskrittspartiet registrerer at kommunen ønsker primært å overta eiendommen vederlagsfritt for i samarbeid med nabokommuner og fylkeskommunen å etablere regional eller interkommunal virksomhet på Birkelid, og er ikke villig til å kjøpe eiendommen, inklusive bygninger, til takst.

Fremskrittspartiet registrerer også at saken, i tråd med avhendingsinstruksen, har vært forelagt Finansdepartementet for uttalelse. I brev av 14. mars 2001 motsetter Finansdepartementet seg salg til underpris, og peker på at det ikke foreligger tungtveiende grunner til å fravike hovedregelen om salg til markedspris, og at salg til underpris i dette tilfellet vil skape forsterket press fra andre kommuner om at staten skal selge sine eiendommer rimelig. Dette er noe vi må ta til etterretning, og få felles retningslinjer for.

Fremskrittspartiet støtter ikke forslaget om å selge eiendommen Birkelid til Songdalen kommune for 5 mill. kr – en eiendom som har en takst på, som nevnt, 26,5 mill. kr. Fremskrittspartiet er av den oppfatning at statlige eiendommer som skal avhendes, skal selges til markedspris såfremt ikke helt særskilte hensyn foreligger. Fremskrittspartiet kan ikke se at slike særskilte hensyn foreligger i denne saken.

Jeg fremmer derfor følgende forslag på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og representanten Stolt-Nielsen:

«Stortinget ber Regjeringen om å selge eiendommen Birkelid til markedspris.»

Presidenten: Representanten Per Roar Bredvold har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 3937)

Votering i sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Per Roar Bredvold på vegne av Høyre, Fremskrittspartiet og representanten Inger Stolt-Nielsen satt fram følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å selge eiendommen Birkelid til markedspris.»

Komiteen hadde innstillet:
  • 1. Arbeids- og administrasjonsdepartementet gis fullmakt til å selge den omtalte delen av statens eiendom Birkelid til Songdalen kommune, til den pris departementet fastsetter.

  • 2. Salget skal skje under forutsetning av at eiendommen benyttes til allmennyttige formål i tråd med det som skisseres i St.prp. nr. 96 (2000-2001).

  • 3. Det forutsettes at kommunen ikke kan selge eiendommen videre, og at det i salgsavtalen må være en klausul om at eiendommen kan tilbakeføres til staten til samme pris som den nå selges for hvis forutsetningene ikke overholdes.

Votering: Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Høyre, Fremskrittspartiet og representanten Inger Stolt-Nielsen bifaltes innstillingen med 66 mot 32 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.39.10)

Anne Brit Stråtveit (KrF) (fra salen): Jeg stemte for, jeg skulle ha stemt imot.

Presidenten: Da er de riktige tallene 65 stemmer for innstillingen og 33 stemmer for forslaget.