Stortinget - Møte torsdag den 14. februar 2002 kl. 10

Dato: 14.02.2002

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Jens P. Flå og Gunnar Hvashovd

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Jens P. Flå døde 31. januar, kort tid før han ville fylt 79 år.

Med Jens P. Flå er en politisk veteran gått bort. Han ble valgt inn i kommunestyret i Rennebu allerede i 1948, som representant for Kristelig Folkeparti. Han var – med et kort avbrudd – kommunestyremedlem fram til 1973, da han ble valgt inn på Stortinget fra Sør-Trøndelag. I ti år var han også ordfører i Rennebu kommune. Dette kombinerte han med driften av to gårdsbruk.

Jens P. Flå satt på Stortinget i tre perioder. I denne tiden var han medlem av finanskomiteen i to perioder og i den siste medlem av kommunal- og miljøvernkomiteen.

Jens P. Flå er skildret som en svært god kollega av sine medrepresentanter, både innen eget parti og i andre partier. Han var en fin samtalepartner, en god rådgiver og svært allsidig. Han klarte å kombinere prinsipiell tenkning med praktisk tilnærming.

Han hadde ordet i sin makt og var en etterspurt kåsør og foredragsholder. Han fant alltid gode, lune og treffende kommentarer, og bidrog ofte til å løse opp stemningen på den måten. Det var nok ikke uten grunn at dansken Storm P. var blant Jens P.s favoritter.

Jens P. Flå var hele livet tro mot røttene sine, både røttene i landbruksnæringen og røttene i kirke- og kristenliv. Han var medlem av menighetsrådet i mange år og var her både leder og nestleder. Han var også formann i Rennebu indremisjonsforening.

Som pensjonist engasjerte han seg i lokalhistorisk arbeid og lokalt kulturarbeid. Han var medforfatter i to lokalhistoriske bøker og var medarbeider i Rennebu Radio.

Han har vært medlem av flere offentlige utvalg: Utvalget av 1972 til å utrede prisproblemene, det såkalte Skånland-utvalget. Videre var han medlem av styret i Det norske jord- og myrselskap og av Hovedkomiteen for reformer i lokalforvaltningen samt i styret for Norges Postsparebank.

Med Jens P. Flå er et allsidig, begavet og sterkt engasjert medmenneske gått bort. Han fulgte aktivt med i den politiske debatt helt til det siste. Hans bortgang kom uventet.

Tidligere stortingsrepresentant Gunnar Hvashovd er død, 77 år gammel.

Da Gunnar Hvashovd ble valgt til Stortinget fra Buskerud i 1969 som representant for Arbeiderpartiet, hadde han allerede to perioder bak seg som vararepresentant. I de tolv årene fram til 1981 han satt på Stortinget, var han medlem av sosialkomiteen.

Gunnar Hvashovd ble født i Kongsberg, og det var Kongsberg som var hans sterke tilknytningspunkt. Allerede som 18-åring i 1942 ble han ansatt som dreier ved Kongsberg Våpenfabrikk. Her var han ansatt fram til 1982.

Hvashovd ble tidlig partipolitisk aktiv. Som 21-åring ble han leder av Kongsberg AUF, og i årene 1954 til 1975 hadde han en rekke politiske verv: Medlem av styret for Buskerud Arbeiderparti, formann i Kongsberg Arbeiderparti og nestformann i Buskerud Arbeiderparti.

Hvashovd var fra ung alder sterkt engasjert i lokalpolitikken. Bare 24 år gammel ble han første gang medlem av Kongsberg formannskap. Han var byens ordfører i ti år, fra 1959 helt til han ble innvalgt på Stortinget høsten 1969. Deretter var han igjen medlem av formannskapet i to år.

Også fylkespolitikken nøt godt av hans engasjement, og i hele sin tid som stortingsrepresentant holdt han god kontakt med det politiske liv i Kongsberg. Han gjorde bl.a. en stor lokal innsats for sykehuset i byen. Ved siden av dette hadde Hvashovd en lang rekke offentlige verv i Kongsberg kommune samt flere tillitsverv i ulike organisasjoner.

I sosialkomiteen var det særlig sykehussaker som var hans arbeidsområde. Kreftforskning og Radiumhospitalet var også saker som fikk stor oppmerksomhet, og som ble fulgt nøye opp. Hvashovd ledet også utvalget som vurderte funksjonsdelingen mellom Rikshospitalet og andre store norske sykehus, som Haukeland i Bergen, Regionsykehuset i Trondheim og universitetssykehuset i Tromsø, og Stortingets vedtak i den saken preget norsk sykehusvesen i mange år fremover.

Men selv uttalte Hvashovd i et avskjedsintervju med Fremtiden i 1981 at den vanskeligste saken han hadde befatning med i sin tid her, var å få likestillingsloven vedtatt.

«I Stortinget var det slik at mellom-partiene ikke ville ha noen likestillingslov, SVs forslag gikk mer på forholdene i arbeidslivet. Dermed var det bare Arbeiderpartiet og Høyre som sammen kunne skape en likestillingslov, og de forhandlingene var vanskelige», sa han.

Gunnar Hvashovd var lett å komme overens med. Han var omgjengelig og engasjert og hadde et stort kontaktnett og en stor vennekrets her på Stortinget og på lokalplanet. I sine siste leveår slet han med sykdom, men fikk likevel en fin tid som pensjonist i hjembyen som han var så glad i. Og helt til det siste var han å se på sine daglige turer inn til byen der han traff kjente og slo av en prat.

Vi minnes Jens P. Flå og Gunnar Hvashovd med dyp respekt og takknemlighet for deres virke på Stortinget og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten May Britt Vihovde om velferdspermisjon i tiden fra og med 19. februar til og med 21. februar

  • fra representanten Torny Pedersen om velferdspermisjon i tiden fra og med 19. februar til og med 21. februar

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Hordaland fylke: Harald HoveFor Nordland fylke: Tomas Norvoll

  • 3. Tomas Norvoll innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Torny Pedersen

Presidenten: Representanten Sigbjørn Molvik vil framsette et privat forslag.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil på vegne av representantene Karin Andersen, Olav Gunnar Ballo og meg sjøl fremme forslag om endringer i reglene for rehabiliterings- og attføringspenger.

Presidenten: Representanten Svein Roald Hansen vil framsette et privat forslag.

Svein Roald Hansen (A): På vegne av representantene Sylvia Brustad, Tore Nordtun, Asmund Kristoffersen og meg selv vil jeg sette fram et forslag om endringer i sluttbehandlingsavgiften for avfall som brukes til energigjenvinning.

Presidenten: Representanten Carl I. Hagen vil framsette et privat forslag.

Carl I. Hagen (FrP): Jeg vil sette frem et forslag om at staten trekker sin anke i saken staten tapte i Oslo byrett ved dom av 28. februar 2001 anlagt mot staten av Amelia Riis og tilleggsbevilgning til dekning av erstatningen staten ble ilagt.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.