Stortinget - Møte onsdag den 19. juni 2002 kl. 10

Dato: 19.06.2002

Formalia

Presidenten: Før vi starter dagens møte, ønsker presidenten å gi en viss grad av forhåndsinformasjon.

Skal Stortinget komme gjennom onsdag og torsdag på en slik måte at også de saker som skal behandles sist på dagsordenen, skal preges av den nødvendige seriøsitet som bør prege Stortingets forhandlinger, er presidenten nødt til å foreta innskrenkinger i de taletider som er foreslått av de ulike komiteer.

Presidenten kommer i hovedsak til å forsøke å få til denne innskrenkingen ved å begrense adgangen til replikkordskifter etter innlegg fra hovedtalsmenn, men vil prøve å gjennomføre replikkordskifter etter innlegg fra statsrådene.

Hvis vi i tillegg til dette kan få til et samarbeid, skulle vi kunne unngå at særlig morgendagens møte slutter noe før klokken fem fredag morgen. Jeg må be om forståelse for – hos alle komiteene – at vi er nødt til å foreta slike grep hvis vi skal få en anstendig behandling av alle sakene.

Nå vil det være slik at alle komiteene føler at deres sak sannsynligvis er den viktigste. Slik er det imidlertid ikke. (Munterhet i salen) Det er Stortingets totale behandlinger som er det viktigste. Presidenten kommer derfor til å kommunisere med komitelederne så godt som mulig på forhånd, men vil ved innledningen til hver debatt foreslå begrensninger i taletiden, særlig når det gjelder replikkordskiftene.

For øvrig vil presidenten gjøre oppmerksom på at ved behandling av sak nr. 6 i dag vil det sannsynligvis bli en avstemning om forhold knyttet til behandlingen, slik at representantene tar hensyn til at ikke alle avstemningene vil komme ved møtets slutt. Sak nr. 6 gjelder behandlingen av EOS-utvalgets innstilling.

Får vi dette til, skulle det være mulig å bli ferdig ved tolv–ett-tiden i natt og to–tre-tiden i morgen natt. Så får vi se hva fredagen bringer.

Per Ove Width (FrP): Jeg skal være rask for ikke å forsinke møtet ytterligere, utover natten.

Jeg er heller ikke interessert i å sitte her til morgenkvisten, men jeg innser at det til tider kan være nødvendig. Jeg synes det er uhørt at vi ikke skal få lov til å ha replikker på hovedtalsmenn. Nå har forsvarskomiteen gjennom lang tid arbeidet med en kjempestor sak for Forsvaret, og hvis vi da ikke skal kunne få lov til å gi uttrykk for her i salen hva vi mener, i replikkordskifter, synes jeg det virker nærmest udemokratisk. Så på vegne av Fremskrittspartiet vil jeg anmode om at det blir foretatt en votering i salen, og foreslår det.

Presidenten: Det vil selvsagt bli anledning til å votere over de ulike debattoppleggene når presidenten refererer de ulike debattoppleggene før vi behandler de enkelte sakene. Jeg er innforstått med at noen er uenig i denne måten å gjøre det på. Presidenten vil imidlertid insistere på å gjennomføre voteringer for å se om salen er enig med de ulike fraksjoner eller med presidenten, og det kommer vi da tilbake til i forbindelse med den enkelte sak.

Representanten Marit Arnstad vil fremsette to private forslag.

Marit Arnstad (Sp): På vegne av representanten Åsa Elvik og meg sjøl vil jeg fremme forslag om at omsetning av oppdrettstorsk skal legges inn under råfiskloven.

Og på vegne av representantene Eli Sollied Øveraas, Morten Lund og meg sjøl vil jeg fremme et forslag om en utredning av markedsmakt knyttet til de norske matvarekjedene.

Presidenten: Representanten Audun Bjørlo Lysbakken vil framsette et privat forslag.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): På vegne av representantene Olav Akselsen, Rune J. Skjælaaen og meg selv vil jeg sette fram forslag om tiltak for å opprettholde næringsvirksomhet og bosetting i Odda og Indre Hardanger.

Presidenten: Representanten Kenneth Svendsen vil framsette et privat forslag.

Kenneth Svendsen (FrP): På vegne av representanten Per Erik Monsen og meg selv vil jeg fremme forslag om fjerning av hk-avgiften på motorer for fritidsbåter.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.