Stortinget - Møte tirsdag den 15. oktober 2002 kl. 10

Dato: 15.10.2002

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Eleonore Bjartveit

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Eleonore Bjartveit er død, 78 år gammel. Eleonore Bjartveit ble født 11. juli 1924 i Alta i Finnmark.

I 1951 var hun ferdig utdannet lege. Samme år giftet hun seg med sin Kjell.

Som lege arbeidet hun flere steder, og kombinerte dette med å få fire barn. Hun hadde spesialutdanning både i attføringsmedisin og i geriatri.

Bjartveit har bl.a. arbeidet ved Gaustad sykehus, Landeskogen sanatorium og Kongsberg sykehus. Etter dette begynte hun å arbeide ved Statens attføringsinstitutt, hvor hun fra 1960 også var overlege. Fra 1962 arbeidet hun som assisterende overlege ved Oslo Helseråd.

Eleonore Bjartveit har hatt en rekke tillitsverv både i det offentlige og i det frivillige Norge. Hun har bl.a. vært leder i Furuset menighetsråd og vararepresentant i Statens friluftsråd.

Med Eleonore Bjartveits bortgang er også en lang og variert politisk arbeidsdag avsluttet. Hennes politiske engasjement begynte midt på 1970-tallet, først som medlem av sosialutvalget i Oslo kommune fra 1976. I 1980 ble hun medlem av Oslo bystyre, og fra 1986 var hun kommunalråd i Oslo.

I 1981 ble hun vararepresentant for Oslo på Stortinget. Hun møtte som representant for Kåre Kristiansen mens han var statsråd i Willoch-regjeringen. I 1989 ble hun valgt som fast representant for Oslo. Som stortingsrepresentant var hun visepresident i Odelstinget, og hun representerte Kristelig Folkeparti i sosialkomiteen, justiskomiteen og kommunalkomiteen.

Da Syse-regjeringen ble dannet, ble Eleonore Bjartveit statsråd, først i Kultur- og vitenskapsdepartementet, deretter i Kirke- og kulturdepartementet.

Ved valget i 1993 stilte hun ikke til gjenvalg, men fortsatte å gjøre en innsats i forskjellige komiteer og utvalg, bl.a. i Kristelig Folkepartis kontrollkomite.

Eleonore Bjartveit klarte å kombinere det å være viljesterk med en personlig beskjedenhet som man ikke så ofte møter. Man var aldri i tvil om hva hun mente, men hun hadde ikke noe behov for å framheve sin egen person. Hun var vennlig og imøtekommende mot medrepresentanter og kolleger, selv om man også kunne merke en viss skyhet hos henne. Eleonore Bjartveit var en ressurssterk og grundig politiker.

Med sine 78 år fikk hun et variert og spennende liv, der det var plass til både familie, yrkesliv og politiske oppgaver. Med Eleonore Bjartveits bortgang er en lang og variert politisk arbeidsdag avsluttet.

Eleonore var et godt menneske. Vi minnes Eleonore Bjartveit med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Åse Wisløff Nilssen, Olav Akselsen, Haakon Blankenborg og Per Erik Monsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Arne Sortevik fra og med 15. oktober og inntil videre

  • fra representanten André Kvakkestad om permisjon i dagene 15. og 16. oktober for å delta i en konferanse om stabilitetspakten i regi av Europarådet i Albania

  • fra representantene Einar Holstad og Ågot Valle om permisjon i tiden fra og med 15. oktober til og med 17. oktober, begge for å delta i parlamentarikerkonferanse om korrupsjon i Ottawa

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden. For Akerhus fylke: Eldbjørg Lundby og Harald Espelund For Hordaland fylke: Jon Koløy og Ragna Flotve

Presidenten: Eldbjørg Lundby, Harald Espelund, Jon Koløy og Ragna Flotve er til stede og vil ta sete.

Statsråd Per-Kristian Foss overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Representanten Marit Arnstad vil fremsette et privat forslag.

Marit Arnstad (Sp): På vegne av Inger S. Enger, Odd Roger Enoksen og meg sjøl vil jeg få lov å framsette forslag om å etablere en sentral for miljøovervåkning nær Snøhvit-feltet.

Presidenten: Grethe Fossli vil fremsette et privat forslag.

Grethe Fossli (A): På vegne av representantene Olav Akselsen, Sylvia Brustad, Marit Arnstad, Åslaug Haga, Inger S. Enger, Siri Hall Arnøy, Heidi Sørensen, Inge Ryan og meg selv vil jeg fremsette forslag om tiltak for å legge til rette for økt bruk av nullutslippsbiler i Norge.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.