Stortinget - Møte tirsdag den 14. januar 2003 kl. 10

Dato: 14.01.2003

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Harald U. Lied

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Harald Ulfert Lied er død, 75 år gammel.

Harald U. Lied var født 29. april 1927 i Sarpsborg. Han avla examen artium i 1945, etterfulgt av landbruksskole og skogskole. Etter forskjellige oppdrag innenfor skogbruket – både i Sverige og her hjemme – ble han i 1959 gårdbruker på Berg gård i Gjøvik. Harald U. Lied engasjerte seg i jordbrukets og skogbrukets organisasjoner, og han var formann i både Vardal bondelag og Vardal skogeierlag. Han var også aktiv i lokalpolitikken – som medlem av Gjøvik kommunestyre i perioden 1967-1973, som formann i Gjøvik Høyre i 1967 og som formann i Oppland Høyre i årene 1968-1974 og 1976-1978.

Harald U. Lied ble valgt til Stortinget som representant for Oppland ved stortingsvalget i 1973, og ble gjenvalgt ved valgene i 1977 og 1981. Lied var i årene 1972-1974 leder for arbeidet med en utredning om Høyres fremtidige landbrukspolitikk. Det var derfor helt naturlig at han fikk plass i landbrukskomiteen, og at han også fikk et hovedansvar for å utforme Høyres landbrukspolitiske prinsipper i praktisk politikk. Dette gjaldt ikke minst oppfølgingen av Stortingets vedtak om inntektsmålsettingen i landbruket. Harald U. Lieds tid i landbrukskomiteen var også sterkt preget av striden om den nye konsesjonsloven, og som en sterk og prinsipiell forsvarer av eiendomsretten var det naturlig at han engasjerte seg sterkt i denne striden.

Ved siden av landbrukspolitikk og eiendomsrett var det utenriks- og sikkerhetspolitikken som særlig stod Harald U. Lieds hjerte nær. Denne interessen fikk han anledning til å vie større oppmerksomhet da han etter dannelsen av regjeringen Willoch i oktober 1981 fikk plass i utenrikskomiteen. Han markerte seg raskt som en innsiktsfull talsmann for Høyre i viktige utenrikspolitiske spørsmål, ikke minst i Europa-politikken. Gjennom mange år fikk han som medlem av Europarådets parlamentariske forsamling mulighet til å vise i praksis at det selv etter EF-avstemningen i 1972 var sterke krefter i Norge som ønsket et nært og mest mulig forpliktende forhold til Europa. Det er neppe noen overdrivelse å si at Harald U. Lied trivdes som fisken i vannet i Europarådet, og at hans språkmektighet og kompetanse gjorde ham til en meget god ambassadør for Norge vis-à-vis delegater fra andre land.

Høsten 1981 ble Harald U. Lied valgt til innpisker i Høyres stortingsgruppe og til medlem av gruppestyret. Gjennom gruppestyret og gjennom Høyres sentralstyre – hvor han var medlem så å si sammenhengende fra 1968 til 1978 og i årene 1981-1985 – var Lied også med på å utforme Høyres politikk på nasjonalt plan.

Både Høyre og Høyres stortingsgruppe har mye å takke Harald U. Lied for. Men i vår sammenheng er det kanskje viktigere å understreke at alle i Stortinget som fikk gleden av å samarbeide med Harald U. Lied, sitter igjen med positive minner om en politikkens gentleman.

Vi minnes Harald Ulfert Lied for hans virke i Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Ågot Valle om sykepermisjon fra og med 14. januar og inntil videre

  • fra representanten Inga Marte Thorkildsen om sykepermisjon fra og med 14. januar og inntil videre

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Hordaland fylke, Ragna Flotve, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte under representanten Ågot Valles permisjon, på grunn av sykdom.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Hordaland fylke: Ragna Flotve og Bjørn Lothe For Vestfold fylke: Lars Egeland

Presidenten: Bjørn Lothe og Lars Egeland er til stede og vil ta sete.