Stortinget - Møte torsdag den 27. mars 2003 kl. 10

Dato: 27.03.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 167 (2002-2003), jf. St.meld. nr. 9 (2002-2003))

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om innenlands bruk av naturgass mv.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 12 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslag nr. 4, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 5–8, fra Sylvia Brustad på vegne av Arbeiderpartiet

  • forslagene nr. 9 og 10, fra Øyvind Vaksdal på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 11, fra Ingvild Vaggen Malvik på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 12, fra Sylvia Brustad på vegne av energi- og miljøkomiteen

Forslagene nr. 1–11 er inntatt i innstillingen, mens nr. 12 er omdelt i salen.

Det voteres først over forslag nr. 11, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i budsjettet for 2004 opprette en permanent ordning som administreres av Enova, i tråd med behovet for støtte til husholdninger for energiomlegging og oppbygging av et bærekraftig marked for vannbåren varme og nye fornybare energikilder.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 72 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.14)

Presidenten: Forslagene nr. 9 og 10, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjøre utbygging av hovedrørledninger for gass til et myndighetsansvar, og gjennom et statlig selskap foreta vurderinger, utredninger og finansiering av bygging av slik infrastruktur for gass.

Selskapet tilføres i første omgang 5 mrd. kroner i egenkapital.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen snarlig fremme en sak for Stortinget med følgende:

  • 2. Tiltak som sikrer at bygging av gasskraftverk for gitte konsesjoner iverksettes.

  • 3. Legge forholdene til rette for å gi konsesjoner for bygging av gasskraftverk på andre steder i Norge.

  • 4. Sikre at alle eksisterende konsesjoner og nye søknader om bygging av gasskraftverk ikke pålegges særnorske krav om CO2-avgift eller kostnader for bygging av CO2-håndteringsanlegg før slike krav også stilles i Europa for øvrig.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.16.47)

Presidenten: Forslagene nr. 6, 7 og 8, fra Arbeiderpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre betydelige støtteordninger til gasskraftverk med CO2-håndtering tilsvarende refusjon av hel el-avgift på 2002-nivå.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen videreføre, utvide og sette i gang nye prosjekter med gassbusser. I en introduksjonsfase må det gis investeringsstøtte til kjøp av busser og fyllestasjoner. Gassbusser gis fritak for CO2-avgift.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen etablere et større nasjonalt hydrogenprogram og bidra til utbygging av et nett med fyllestasjoner for hydrogen.»

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet ble med 69 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.17.18)

Presidenten: Forslag nr. 5, fra Arbeiderpartiet, kommer presidenten tilbake til.

Forslag nr. 4, fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for elektrifisering av sokkelen som et viktig bidrag for å nå våre klimaforpliktelser.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti ble med 55 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.17.48)

Presidenten: Forslag nr. 3, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at ferjerederier som skifter ut konvensjonelle ferjer til ferjer drevet med naturgass gis økonomisk støtte til dette, og vesentlig lengre konsesjonsperioder for de aktuelle strekningene.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 63 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.12)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at gasskraft i Norge får samme rammebetingelser som i andre EØS-land.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble med 55 mot 38 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.34)

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette et statlig innovasjonsselskap som får i oppgave å utvikle teknologi for miljøvennlig bruk av naturgass til energiformål, for petrokjemi og for bruk av hydrogen som energibærer. Selskapet legges til Grenland og etableres fra 1. januar 2004 og tilføres betydelig egenkapital.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet ble med 54 mot 39 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 19.18.53)

Presidenten: Forslag nr. 12, fra energi- og miljøkomiteen, tas opp til votering. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette et kompetansesenter for sluttbrukerteknologi på Haugalandet i Rogaland innen 1. januar 2004, og vurdere ansvarsforholdene mellom senteret og Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, DBE, mht. sikkerhets- og beredskapsopplegg knyttet til innenlands bruk og transport av gass. Senteret skal for øvrig ha et ansvar for informasjon, rådgivning, opplæring og praktisk anvendelse av gass rettet mot sluttbruker.»

Votering:Forslaget fra energi- og miljøkomiteen bifaltes enstemmig.Komiteen hadde innstillet:

I

St.meld. nr. 9 (2002-2003) – om innenlands bruk av naturgass mv. – vedlegges protokollen.

II

Stortinget ber Regjeringen vurdere opprettelsen av en garantiordning for utbygging av vannbåren varme i forbindelse med budsjettet for 2004.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen utrede alternative løsninger for hvordan gass kan føres frem til aktuelle innenlandske brukere, herunder rørtraséer, LNG og CNG-anlegg, og hvordan gassen kan distribueres fra ilandføringsstedene.

Regjeringen bes videre vurdere de økonomiske sidene ved utbygging av slik infrastruktur, inklusive lønnsomhetsbetraktninger, og utrede ulike finansieringsformer med statlig deltakelse, herunder opprettelsen av et statlig eierselskap for investeringer i infrastruktur, og komme tilbake til Stortinget med disse vurderingene så snart det lar seg gjøre, men senest i løpet av våren 2004. Utredningen skal samordnes i tid med hydrogenutvalgets arbeid.

Regjeringen bes om å legge vekt på finansiell risiko og langsiktighet, verdiskapning og industriutvikling i et langsiktig perspektiv, samt miljømessige konsekvenser og perspektiver.

Presidenten: Her foreligger det et alternativt forslag, nr. 5, fra Arbeiderpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette et statlig investeringsselskap som har i oppgave å delta sammen med andre investorer i langsiktige investeringer i infrastruktur for transport av naturgass. Selskapet tilføres i første omgang 3 mrd. kroner i egenkapital.»

Fremskrittspartiet har varslet subsidiær støtte til forslaget.

Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling til III og forslaget fra Arbeiderpartiet.

Voteringstavlene viste at det var avgitt 50 stemmer for komiteens innstilling og 43 stemmer for forslaget fra Arbeiderpartiet.(Voteringsutskrift kl. 19.19.54)

Synnøve Konglevoll (A) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Presidenten registrerer at det er flere som har stemt feil, og vi får da votere på nytt.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling til III og forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes innstillingen med 54 mot 39 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.20.32)Videre var innstillet:

IV

Stortinget ber Regjeringen vurdere tiltaksordninger for bygging av gassferjer. Dette må innbefatte en utvidet statlig investeringsgaranti, eventuelle anbudsbetingelser og forpliktende konsesjonsvilkår knyttet til fartøyene for å redusere usikkerheten ved investeringene.

V

Stortinget ber Regjeringen stimulere til, og delta i forskningsprogrammer og fornyingstiltak, som kan bidra til betydelig reduksjon av NOx-gasser fra fartøyer.

VI

Stortinget ber Regjeringen om å opprette et bredt sammensatt nasjonalt hydrogenutvalg som skal formulere nasjonale mål og nødvendige tiltak for å utvikle hydrogen som energibærer og virkemiddel for innenlands verdiskaping. Utvalget skal identifisere behov for offentlig medvirkning og rammebetingelser og foreslå ansvarsforhold, organisering og ressursbehov for et nasjonalt hydrogenprogram, og legge fram en innstilling så snart det lar seg gjøre, men senest våren 2004.

VII

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til – fortrinnsvis – et felles norsk/svensk pliktig grønt sertifikatmarked som eventuelt kan samordnes med et internasjonalt sertifikatmarked, med sikte på å legge frem et konkret forslag for Stortinget så snart som mulig, og senest våren 2004.

VIII

Stortinget ber Regjeringen opprette et statlig innovasjonsselskap for miljøvennlig gassteknologi lagt til Grenland. Innovasjonsselskapet skal forvalte statens satsing på forskning og utvikling av gasskraftverk med CO2-håndtering, og i tillegg holde tett kontakt med industri og forskningsmiljøer for å sikre en mest mulig hensiktsmessig framdrift og gjennomføring av teknologiutvikling.

Stortinget ber videre Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en plan for – om mulig – en raskere etablering av selskapet enn det som var forutsatt i St.meld. nr. 9 (2002-2003). Planen bør dessuten inneholde forslag til kapitalisering og utvidet funksjonsområde for selskapet, herunder hydrogen og eventuelt petrokjemi.

IX

Stortinget ber Regjeringen bidra til at prosjektet «Grønn Hydrogen» på Notodden blir videreført.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.