Stortinget - Møte tirsdag den 29. april 2003 kl. 10

Dato: 29.04.2003

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Sigurd Manneråk

Presidenten: Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet Sigurd Manneråk døde brått 5. april, 60 år gammel.

Manneråk hadde sin oppvekst på gården Manneråk i Marnardal. Etter lærerskoleeksamen i Kristiansand i 1964 arbeidet han som henholdsvis lærer, skolestyrer og pedagogisk konsulent flere steder i landet. Etter opphold i Laudal, Herøy og Rygge slo han seg i 1975 ned i Kvinesdal, hvor han arbeidet som rektor i 12 år, først ved Gjemlestad skole og deretter på Liknes skole.

Manneråk var opptatt av å lære nytt, og han supplerte sin utdanning med flere halvårige kurs innen ulike fagområder. I 1987 ble Manneråk bedt om å overta som helse- og sosialsjef i Kvinesdal kommune, en stilling han hadde inntil han ble innvalgt på Stortinget i 1993.

På Stortinget var Manneråk medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, og han gjorde en stor innsats for Høgskolen i Agder og for å få universitet til landsdelen.

Senterpartiets mandat i Vest-Agder gikk tapt ved valget i 1997. Manneråk ønsket å videreføre sitt engasjement for forskning og utdanning, og dette ble realisert gjennom arbeid i Agderforskning. Senere ble han prosjektleder for FiloNova med ansvar for etter- og videreutdanning. Manneråk var spesielt opptatt av å få høyskolekompetanse ut i regionene og gjøre kompetanseheving tilgjengelig for mennesker også utenfor sentrale strøk.

Manneråk var aktiv i lokalpolitikken og i frivillig arbeid. Han satt 12 år i kommunestyret, én av periodene som varaordfører. Han har vært medlem av fylkestinget, ulike råd og utvalg, og han var leder for Vest-Agder Senterparti i 11 år. Manneråk har også hatt tillitsverv innen kultur og idrett. Han var bl.a. leder i Vest-Agder Skikrets da han døde. Manneråk hadde ellers interesse og engasjement innen nærradiovirksomhet og kirkelig arbeid.

Manneråk var et varmt og lyttende menneske, og han gjorde seg ofte til talsmann for de svake i samfunnet. Sammen med hans faglige bakgrunn gjorde dette Manneråk meget godt egnet til å lede arbeidet som førte fram til den offentlige utredningen «Fra borger til bruker». Denne ble overlevert Sosial- og helsedepartementet i 2001 og inneholder strategi og forslag for nedbygging av funksjonshemmende barrierer i samfunnet.

Vi minnes Sigurd Manneråk med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene André Kvakkestad, Karin Andersen, Bjørn Hernæs, Rune J. Skjælaaen, Finn Martin Vallersnes, Oddbjørg Ausdal Starrfelt, Ola T. Lånke og Svein Roald Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger fire permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Kenneth Svendsen fra og med 29. april og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Trond Giske fra og med 29. april og inntil videre

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Thore A. Nistad tirsdag 29. april

  • fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe om permisjon for representanten Ingvild Vaggen Malvik tirsdag 29. april for å delta i møte i Nordisk Råd i Lund i Sverige.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Nordland fylke: Ruth Olaug Rist For Oppland fylke: Morten Ørsal JohansenFor Sør-Trøndelag fylke: Ola Røtvei og Jørund Leknes

  • 3. Morten Ørsal Johansen og Jørund Leknes innvelges i Lagtinget for den tiden de møter for representantene Thore A. Nistad og Ingvild Vaggen Malvik.

Presidenten: Ruth Olaug Rist, Morten Ørsal Johansen og Jørund Leknes er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møter i inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresident.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg foreslår Kjell Engebretsen.

Presidenten: Kjell Engebretsen er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Kjell Engebretsen anses enstemmig valgt som settepresident for Stortingets møter i inneværende uke.

Statsråd Torild Skogsholm overbrakte 8 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1, 2 og 3 behandles under ett. – Det anses vedtatt.