Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Thore A. Nistad (FrP) [12:47:36]: Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Fra 1. juli 2004 vil BaneService bli skilt ut fra Jernbaneverket til et eget aksjeselskap.

Vil BaneService AS få med seg nødvendig utstyr/maskiner fra Jernbaneverket slik som overføringer av produksjonsavdeling i Statens vegvesen til Mesta AS?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:47:58]: Jeg viser til St.prp. nr. 62 for 2003-2004, som ble fremmet 7. mai i år, hvor det bl.a. er gitt en orientering om arbeidet med konkurranseutsetting av produksjonsvirksomheten i Jernbaneverket. Det framgår at Regjeringen legger opp til en helhetlig og samlet gjennomgang av hvordan alle deler av Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet bør organiseres og konkurranseutsettes. Regjeringen vil avvente en slik gjennomgang før BaneService blir gjort om til aksjeselskap, og legger derfor ikke opp til å omdanne forretningsenheten BaneService til aksjeselskap 1. juli 2004. Ved en omdanning av BaneService til aksjeselskap vil selskapet få overført nødvendige maskiner, utstyr og personell. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med 2005-budsjettet.

Thore A. Nistad (FrP) [12:48:59]: Jeg takker for svaret.

Mens vi venter på AS-modellen, som er utsatt, har både Byggenæringens Landsforening og NHO påpekt at de få firmaene som i dag har kunnskap og maskiner nok til å ta jobber i konkurranse med Jernbaneverket, sliter tungt på grunn av at Jernbaneverket helt har sluttet å legge byggearbeider/vedlikehold ut på anbud. De fleste sier rett ut at de vil gå konkurs i løpet av noen få måneder og senest utpå høsten.

Vil statsråden sørge for at Jernbaneverkets drift konkurranseutsettes fullt ut, i tråd med Sem-erklæringen og tidligere vedtak fattet av Stortinget?

Statsråd Torild Skogsholm [12:49:43]: Med utgangspunkt i Stortingets merknader og det omfattende arbeidet som er gjort av Jernbaneverket og styret i BaneService AS, ønsker departementet å konkurranseutsette produksjonsvirksomheten i Jernbaneverket stegvis. Departementet arbeider nå med en samlet gjennomgang av hvordan alle deler av produksjonsvirksomheten i Jernbaneverket bør organiseres, og med en tidsplan for stegvis konkurranseutsetting av produksjonsvirksomheten. Dette er et arbeid som pågår, som vi kommer til å fortsette med, og som vi som sagt kommer tilbake til i budsjettet for 2005.

Thore A. Nistad (FrP) [12:50:26]: Jeg er veldig fornøyd med at statsråden vil konkurranseutsette deler av driften, men hun sier at hun vil gjøre det stegvis. Nå er det dessverre gått motsatt vei i Jernbaneverket. På 1990-tallet ble mer og mer konkurranseutsatt, og også i starten av dette årtusenet ble det slik. Men i de siste årene har det stadig gått motsatt vei.

Vil statsråden sørge for å rette opp denne skjevheten, som gjør at vi nå egentlig går baklengs?

Statsråd Torild Skogsholm [12:51:03]: Det er klart at signalene fra oss er at vi ønsker konkurranseutsetting av drifts- og vedlikeholdsoppgaver. Det ligger i bunnen, og det vil skje framover. Så er det slik at vi gjør dette fordi vi skal få mer jernbane igjen for de pengene vi bruker innenfor denne sektoren. Men da ønsker jeg å understreke at det krever at vi faktisk bruker penger til jernbane, slik denne regjeringen går inn for, men som Fremskrittspartiet kanskje ikke er like kjent for. Jeg vil da minne om at det ikke er så lenge siden vi har hatt budsjettgjennomganger hvor Fremskrittspartiet kanskje ikke ønsket å prioritere jernbanen like høyt som Regjeringen. Og det er heller ikke så lenge siden det ble uttalt fra Fremskrittspartiets side at de ønsket å legge ned Bergensbanen.

Presidenten: Spørsmål 17 er allerede besvart.