Stortinget - Møte onsdag den 8. desember 2004 kl. 10

Dato: 08.12.2004

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Kolbjørn Stordrange

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Kolbjørn Stordrange er gått bort, bare noen måneder etter at han fylte 80 år.

Kolbjørn Stordrange ble født 27. september i 1924 i tidligere Nes kommune i Vest-Agder. Etter examen artium i 1945 ble han gårdbruker på farsgården Stordrange i Nes i 1947. Ansvaret for gårdsdriften ble i flere år kombinert med både en lærerpost og filologistudier. Han ble cand.philol. i 1954, og fra 1955 kombinerte han virket som gårdbruker med lektorstilling ved Flekkefjord høyere skole.

Kolbjørn Stordrange ble medlem av Nes herredsstyre allerede i 1955. Han var varaordfører i perioden 1960–1963. Fra 1965 var han medlem av Flekkefjord bystyre og formannskap. Han var også medlem av fylkesstyret i Vest-Agder Høyre fra 1955 til 1963.

Stordrange møtte på Stortinget som vararepresentant flere ganger i perioden 1958–1961. Etter stortingsvalget i 1965 rykket han inn som fast møtende vararepresentant for Sverre Walter Rostoft, som ble industriminister i Borten-regjeringen. Stordrange møtte fast gjennom hele perioden og ble valgt representant ved stortingsvalget i 1969. Han ble gjenvalgt i 1973, men valgte å trekke seg tilbake fra Stortinget i 1977.

I Stortinget var han først medlem av den daværende protokollkomiteen og formann i den hemmelige protokollkomiteen. I perioden 1969–1973 var han medlem av landbrukskomiteen, mens han i den siste perioden satt i kirke- og undervisningskomiteen. Han var også varamedlem til den utvidede utenriks- og konstitusjonskomite, medlem av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling og varamedlem til Europarådets parlamentariske forsamling.

Kolbjørn Stordrange trakk seg tilbake fra Stortinget i 1977, men dette ble ikke slutten verken på hans yrkeskarriere eller på hans politiske innsats. Han gikk tilbake til Flekkefjord gymnas, hvor han var rektor fra 1979 til 1991. Han gikk også inn igjen i kommunalpolitikken og var medlem av Flekkefjord bystyre helt fra 1979 til 1995. Fra 1991 var han medlem av formannskapet, og fra 1979 til 1983 var han gruppeleder for Høyres bystyregruppe.

Han hadde en lang rekke verv, både offentlige og i andre organisasjoner og institusjoner. For sitt store samfunnsmessige engasjement ble Kolbjørn Stordrange i 1994 hedret med Kongens Fortjenstmedalje i gull. I 1995 ble han tildelt Kommunenes Sentralforbunds hederstegn, 40 år etter at han begynte med aktiv kommunepolitikk.

I en av nekrologene ved Kolbjørn Stordranges bortgang heter det bl.a.:

«En hel by og landsdel bøyer hodet i sorg, men samtidig i takknemlighet for hva Kolbjørn Stordrange betydde for så mange mennesker.»

Det er lett å slutte seg til en slik vurdering, også når det gjelder Stordranges virke i Stortinget. Han gjorde en solid innsats i sine to fagkomiteer, hvor han kunne trekke på sine erfaringer både fra landbruket og fra skolen. Han var en varm talsmann for Vest-Agder og ikke minst for den vestre delen av fylket. Men viktigst var kanskje det som også nevnes i den siterte nekrologen: Han betydde mye for mange mennesker, også i Stortinget.

Vi minnes Kolbjørn Stordrange for hans virke i Stortinget og lyser fred over han minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Modulf Aukan om permisjon i tiden fra og med 8. desember til og med 13. desember for å delta i markeringen av nasjonaldagsfeiring i Kenya

  • fra representanten Synnøve Konglevoll om permisjon i dagene 9. og 10. desember for å delta i møte i Europarådets parlamentarikerforsamling i Paris

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentantene, for Møre og Romsdal fylke Rigmor Andersen Eide og for Troms fylke Knut Werner Hansen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Rigmor Andersen Eide er til stede og vil ta sete.

Representanten Marit Arnstad vil framsette et privat forslag.

Marit Arnstad (Sp) [10:06:50]: På vegne av representantene Odd Roger Enoksen, Åslaug Haga og meg sjøl vil jeg få lov å fremme forslag om tiltak som kan sikre og skape nye arbeidsplasser i Finnmark basert på marine ressurser.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet – om nødvendig – fortsetter utover den reglementsmessige tid kl. 15, til dagens kart er ferdigbehandlet.

– Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.

Presidenten gjør for øvrig oppmerksom på at det kan ta noe tid før Odelstingets møte er ferdig, ettersom det etter at langtidsplanen først ble fastsatt, er kommet en ny sak som skal behandles i Odelstingets møte.

Etter ønske fra sosialkomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett – og anser det som vedtatt.